PROŠLE GODINE ODOBRENO 7,1 MILIJARDU KUNA DRŽAVNIH JAMSTAVA

Hrvatska je Vlada u prošloj godini izdala jamstava za ukupno 7,1 milijardu kuna, od čega financijskih jamstava u iznosu 3,7 milijardi kuna, te 3,4 milijarde kuna činidbenih jamstava, podatci su Ministarstva financija.

Zakonom o izvršenju proračuna nije propisan iznos novih činidbenih jamstava, nego samo ukupan iznos novih financijskih jamstava i za 2005. utvrđen je iznos od četiri milijarde kuna. Podatci o izdanim financijskim jamstvima potvrđuju da se država držala tog zakonskog limita.

Naime, financijskih jamstava izdano je u iznosu 3,7 milijardi kuna, a prema podatcima Ministarstva financija, potencijalne obveze po danim financijskim jamstvima, prema tečaju i kamatnim stopama na zadnji dan prošle godine, su oko pet milijardi kuna.

Najvećim dijelom jamstvima su 'pokriveni' krediti za cestogradnju, odnosno krediti Hrvatskim autocestama i Hrvatskim cestama, ukupno 2,5 milijardi kuna.

Slijede brodogradilišta koja su dobila jamstva na iznos od 629,7 milijuna kuna, te splitska i sisačka željezara s iznosom jamstava od 236,9 milijuna kuna, a država je jamčila i za kredit TLM-u u iznosu 75,6 milijuna kuna.

Uz to, državna jamstva dobila su i Lučka uprava Dubrovnik, čiji je kredit za projekt izgradnje obalne infrastrukture dan uz državno jamstvo u iznosu 199,8 milijuna kuna, riječka Jadrolinija na iznos 59,9 milijuna kuna, a samo se jedno jamstvo i to u iznosu dva milijuna kuna odnosi na turizam, konkretno Nacionalni park Paklenica i nastavak uređenja posjetiteljskog centra.

Ukupno 3,4 milijarde kuna danih činidbenih jamstva, koja su u pravilu vezana za okončanje posla i mogu se davati na temelju predujmova, odnose se na brodogradilišta.

Državna jamstva, temeljem kojih otplata kredita može pasti na teret države, uključena su i u javni dug.

Posljednji zbirni podatci Ministarstva financija, s kraja listopada prošle godine, pokazuju da su ukupna državna jamstva potkraj listopada 2005. iznosila 13 milijardi kuna, odnosno 5,9 posto BDP-a.

Sam javni dug krajem listopada iznosio je 100,8 milijardi kuna, a dodaju mu li se i državna jamstva ukupan je iznos 113,8 milijardi kuna.(Hina)



Pisane vijesti