CROLEI INDEKS: NASTAVAK UMJERENOG RASTA GOSPODARSKE AKTIVNOSTI

Nakon što je CROLEI prognostički indeks u listopadu 2005. iskazao vrlo blagi pad vrijednosti u iznosu od 0.03 boda, u mjesecu studenom indeks je ostvario porast od 0.25 boda. U strukturi CROLEI indeksa, sedam komponenti je zabilježilo rast desezonirane vrijednosti, dok su ostale četiri komponente indeksa ostvarile pad desezonirane vrijednosti.

Rast desezoniranih vrijednosti zabilježile su komponente nominalna neto plaća po zaposlenom i promet u trgovini na malo iz realnog sektora, komponenta uvoz strojeva i transportnih uređaja iz sektora međunarodne trgovine te komponente ukupna likvidna sredstva, štedni i oročeni depoziti poslovnih banaka, devizne rezerve poslovnih banaka i kamatna stopa na tržištu novca iz monetarnog sektora.

S druge strane, komponenta nekonsolidirani prihodi državnih, županijskih i općinskih proračuna iz fiskalnog sektora, komponenta gotov novac iz monetarnog sektora te komponente zaposleni s evidencije u tijeku mjeseca i broj noćenja turista iz realnog sektora iskazali su pad desezonirane vrijednosti. Značajno je napomenuti da od svih komponenti koje su ostvarile i rast i pad desezoniranih vrijednosti, komponenta gotov novac zabilježila je drugi pad vrijednosti zaredom nakon 11 mjeseci rasta, a desezonirana vrijednost trgovine na malo je nakon nekoliko mjeseci negativnog trenda konačno iskazala blagi porast vrijednosti, što bi moglo ukazivati na oporavak u toj djelatnosti, dok vrijednosti ostalih komponenti u promatranom vremenskom razdoblju ili osciliraju ili imaju dugotrajniji trend rasta.

S obzirom da je nakon vrlo blagog i privremenog pada indeksa iz mjeseca listopada slijedio porast vrijednosti indeksa u studenom praćen umjerenom vrijednošću difuznog indeksa, može se zaključiti da se u sljedećih šest mjeseci očekuje nastavak umjerenog rasta realne ekonomske aktivnosti u hrvatskom gospodarstvu.

CROLEI (Croatian Leading Economic Indicator) na temelju tekućih kretanja vremenskih serija realnog, financijskog, fiskalnog i vanjskog sektora predviđa buduće kretanje industrijske proizvodnje. Komponente CROLEI indeksa su: promet trgovine na malo, zaposleni s evidencije, noćenja turista, nekonsolidirani proračunski prihodi, ukupna likvidna sredstva, gotov novac, kunski štedni i oročeni depoziti, devizne rezerve poslovnih banaka, nominalna neto plaća, uvoz strojeva i transportnih uređaja te kamatna stopa na tržištu novca na ostale kredite. S obzirom na važnost industrije u hrvatskom gospodarstvu, CROLEI indeks ima značajnu ulogu i u nagoviještanju ukupne gospodarske aktivnosti. Indeks je izrađen u suradnji Ekonomskog instituta Zagreb te Ministarstva financija i objavljuje se svaki mjesec u "Mjesečnom statističkom prikazu Ministarstva financija" od studenog 1995. godine (www.mfin.hr/str/7).



Pisane vijesti