ZAVRŠEN PROJEKT CARDS 2002 "RAZVOJ UNUTARNJE FINANCIJSKE KONTROLE U JAVNOM SEKTORU I UNUTARNJE REVIZIJE"

Predstavljanjem rezultata, danas je svečano obilježen završetak projekta CARDS 2002 "Razvoj unutarnje financijske kontrole u javnom sektoru i unutarnje revizije".

Cilj ovoga projekta vrijednog 1,5 milijuna eura bio je pomoći Ministarstvu financija da razvije sustav politika, ustroj, procedure i metode vezane za unutarnju financijsku kontrolu u javnom sektoru i javnu reviziju.

Projekt je financirala Europska unija, a proveo ga je međunarodni konzorcij na čelu s francuskom tvrtkom SOFRECO u suradnji s Helm-Corporation Ltd iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Od listopada 2003. do prosinca 2005. projekt je postigao sljedeće glavne rezultate:

*
uspostavljena je Uprava za harmonizaciju unutarnje revizije i financijske kontrole unutar Ministarstva financija
*
ustrojene su jedinice za unutarnju reviziju u svim ministarstvima
*
finalizirana je Strategija razvoja unutarnje financijske kontrole u javnom sektoru
*
donijet je Pravilnik o unutarnjoj reviziji proračunskih korisnika, Povelja unutarnjih revizora, Kodeks profesionalne etike kao i Priručnik za unutarnje revizore

Ovi rezultati pomoći će Ministarstvu financija i svim ostalim tijelima državne uprave da ostvare efikasan sustav kontroliranja, revidiranja i izvještavanja o korištenju proračunskih sredstava u skladu s praksom i preporukama Europske unije.

Prilikom predstavljanja rezultata projekta državni tajnik Ministarstva financija, g. Ante Žigman dodijelio je certifikate službenicima koji su u sklopu projekta položili ispit za zvanje ovlaštenoga unutarnjeg revizora. U ime Delegacije Europske komisije prisutnima se obratio g. Constantino Longares Barrio, voditelj Odjela za projekte II.



Pisane vijesti