SEMINAR O INTERNET BANKARSTVU I ULOZI FINANCIJSKOG SEKTORA U BORBI PROTIV PRANJA NOVCA I FINANCIRANJA TERORIZMA

U organizaciji Odjela za tehničku pomoć i razmjenu informacija (TAIEX) Europske komisije i Ureda za sprječavanje pranja novca 8. i 9. prosinca 2005. godine, održan je u Ministarstvu financija stručni seminar o Internet bankarstvu i ulozi financijskog sektora u borbi protiv pranja novca i financiranje terorizma. Tijekom dvodnevnog seminara mnogobrojnim sudionicima iz javnog i privatnog sektora, govorili su predstavnici Ministarstva financija, Europske unije, poslovnih banaka te nadzornih službi nadležnih institucija Belgije, Velike Britanije i Italije.

"Republika Hrvatska je ustrojavanjem Ureda za sprječavanje pranja novca u sastavu Ministarstva financija jasno iskazala svoj interes da postane aktivna čimbenik u području sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma" rekao je u pozdravnom govoru državni tajnik Ministarstva financija Ante Žigman te dodao da nove tehnike elektronskog plaćanja predstavljaju nove izazove na koje je Hrvatska spremna odgovoriti, a doprinos tome je i ovaj seminar.

Predstojnik Ureda za sprječavanje pranja novca Ivica Maros rekao je da je preventivni sustav na području sprječavanja pranja novca većim dijelom usklađen s pravnom stečevinom Europske unije, a opredjeljenje je Republike Hrvatske da u potpunosti uskladi svoje zakonodavstvo s najnovijim europskim standardima i međunarodnim instrumentima postavljenim kroz III Direktivu o sprječavanju korištenja financijskog sustava u svrhu pranja novca i financiranja terorizma te Konvencije Vijeća Europe br. 198. o pranju, traganju, zapljeni i konfiskaciji prihoda od zločina.

Seminar je bio namijenjen ovlaštenim osobama iz poslovnih banaka, FINA-e, HNB-a, nadzornih službi Ministarstva financija (Porezne uprave, Carinske uprave, Deviznog inspektorata i Ureda za sprječavanje pranja novca), HAGENA-e, Komisije za vrijednosne papire, Direkcije za nadzor osiguravajućih društava, Ministarstva unutarnjih poslova, POA-e i Državnog odvjetništvo.



Pisane vijesti