PEP: OD PRIVATIZACIJE U 2006. OČEKUJE SE PET MILIJARDI KUNA

Privatizacija bi državi u idućoj godini mogla donijeti više od pet milijardi kuna, godinu poslije, 2007. od privatizacije se očekuje 968,7 milijuna, a 2008. prihod od 455,7 milijuna kuna, procjena je koju iznosi hrvatska Vlada u Pretpristupnom ekonomskom programu (PEP) 2006.-2008. Riječ je o drugom PEP-u kojega Hrvatska izrađuje kao zemlja kandidat u EU, koji je s jučerašnje sjednice Vlade poslan na ocjenu Europskoj komisiji.

Uz makroekonomski program i javne financije, Vlada posebnu pažnju u PEP-u posvećuje strukturnim reformama, privatizaciji i restrukturiranju, reformama zdravstvenog sustava i javne uprave itd.

Vlada tako i u PEP-u najavljuje ubrzanje privatizacije, a cilj je državni portfelj očistiti do kraja 2007., izuzimajući brodogradnju.

Iz procjena financiranja deficita konsolidirane opće države vidljivo je da se u idućoj godini od privatizacije očekuje više od pet milijardi kuna, a to je godina u kojoj se namjeravaju provesti druga faza privatizacije Ine, privatizacija preostalih udjela, pri čemu se ne navodi kolikih, u HT-u, te Croatia osiguranja.

Prema iznijetim podatcima, država trenutno u svom portfelju ima udjele u ukupno 1.010 društava, od čega je za prodaju raspoloživo njih 734. U većini slučajeva radi se o društvima u kojima država ima do 25 posto udjela, a udjele od 50 do sto posto ima u 116 društava, od čega su 73 raspoloživa za prodaju.

Iz iskustva privatizacije u protekle dvije godine, te s obzirom da su u portfelju većinom gubitaši, predviđa se da će država njihovom privatizacijom uprihodovati između 750 milijuna i milijarde kuna.

U matrici pak provedbenih mjera najavljuje se likvidacija u slučajevima gdje bude ocijenjeno da privatizacija nije izgleda u ukupno 45 društava u kojima objedinjeni državni portfelj prelazi 50 posto plus jednu dionicu.

Privatizacija pak brodogradnje, za koju bi se uskoro trebao donijeti i sveobuhvatan program restrukturiranja i sanacije, Vlada i dalje označava jednim od svojih strateških ciljeva, a napominje da će izbor modela ovisiti o novim zakonima o privatizaciji i o radničkom dioničarstvu.

Model je za sada predložio jedino pulski Uljanik, za razdoblje 2006.-2008, a temelji se na nalaženju strateškog partnera, uvođenju radničkog dioničarstva i zadržavanju u državnim rukama 25 posto plus jedne dionice.

Željeznicu pak u idućoj godini očekuje postavljanje zakonskog okvira za liberalizaciju, te donošenje zakona o razdvajanju HŽ-a, kao i vremenski plan privatizacije ovisnih društava i sl.

Posebnu pažnju Vlada posvećuje i tržištu rada, a broj zaposlenih, prema iznijetim procjenama, u razdoblju od 2006. do 2008. povećao bi se za 54,2 tisuće, sa 1,41 milijuna u ovoj na 1,46 milijuna zaposlenih u 2008.

Istodobno bi stopa nezaposlenosti sa 13,3 posto u ovoj (prema metodologiji Međunarodne organizacije rada) trebala pasti na 12 posto u 2008. godini.

Vlada u PEP-u, kako što je već više puta i naglašeno, očekuje lagano ubrzanje gospodarskog rasta, uz prosječnu stopu od 4 posto godišnje u razdoblju od 2006. do 2008., usporavanje rasta potrošačkih cijena, postupno snižavanje deficita na tekućem računu platne bilance sa 5,8 posto BDP-a u ovoj na 3,8 posto u 2008, smanjenje deficita opće države sa 4,9 posto u 2004. na 2,8 posto BDP-a 2008., itd.

Prema najavama iz PEP-a sredinom iduće godine trebao bi biti izrađen i Nacionalni razvojni program u kojem će se utvrditi prioritetne gospodarske grane, način na koji će država javnim politikama podupirati rast i razvoj privatnog sektora, uvjete restrukturiranja i sanacije velikih industrijskih sustava i dr.(Hina)



Pisane vijesti