ŠUKER: PRORAČUN ZA 2006. JE REALAN I OSTVARIV

Član Predsjedništva HDZ-a i ministar financija Ivan Šuker rekao je na današnjoj konferenciji za novinare da makroekonomski pokazatelji govore da je državni proračun za 2006. "realan i ostvariv te da nije ni prenapuhan niti predizborni".

"Državni proračun za 2006. uravnotežen je između gospodarskog i socijalnog dijela te između fiskalne opterećenosti hrvatskog gospodarstva i hrvatskih građana", kazao je Šuker.

Predviđamo da će stopa gospodarskog rasta biti 4 posto, a inflacija oko 3 posto, kazao je podsjetivši da su strateški ciljevi Vlade smanjenje visoke razine vanjskog duga i deficit platne bilance.

Struktura proračuna je takva da samo tri izdatka pokrivaju 72 posto proračuna - mirovine, zdravstvo i plaće. Istaknuo je da je Vlada prijedlogom proračuna uspjela napraviti fiskalnu prilagodbu od 3,3 posto, bez povećanja i jednog poreza u 2006.

Najavio je kako se planira smanjenje deficita opće države na 3,3 posto u 2006., ocijenivši da je razlog tom optimističnom prijedlogu deficita proračuna taj što je Vlada poduzela niz strukturnih reformi koje jamče da će rashodi biti u zadanim veličinama.

Po njegovim riječima, rast prihoda za 6,5 posto u 2006. nije prenapuhan i preoptimističan. Istovremeno, planiramo porast rashoda za 4,34 posto, što jamči da će deficit državnog proračuna biti u okvirima 3,3 posto.

Osvrnuo se na jučerašnje stavove SDP-a o prijedlogu državnog proračuna, istaknuvši kako je neodgovorno i neozbiljno reći da će se s ovakvim proračunom ući u recesiju.

"Ako netko ima dovoljno hrabrosti na tamelju makroekonomskih pokazatelja kaže da Hrvatska s gospodarskim rastom od 4 posto, koliko je predviđeno za 2006., ide u recesiju, neimaštinu i gospodarsku stagnaciju, onda je to obično politikanstvo", rekao je Šuker. Takve izjave, kazao je, dovode i do toga da međunarodne financijske institucije propituju što se događa u RH.

Po njegovim riječima, gospodarska politika SDP-a zasniva se na socijalističkom državnom intervencionizmu, gospodarskom rastu poticajima iz proračuna i preko javnih poduzeća u vlasništvu države. Istaknuo je da je HDZ-u svjestan da je dugoročno održivi gospodarski rast preko 4 posto neodrživ bez strukturnih reformi, koje će dati značaj privatnom sektoru i stvoriti preduvjete za strane i domaće investicije, a što jamči brži gospodarski rast.

Na upit što se iduće godine može očekivati u brodogradnji, Šuker je rekao da se brodogradilišta moraju restrukturirati i privatizirati. Zapitao je zašto u protekle četiri godine nije izvršena rekonstrukcija rafinerija Sisak i Rijeka te zašto smo danas u situaciji da se gorivo iz njih može prodavati samo u jednoj susjednoj zemlji.

Na upit kada se planiraju izdati nove obveznice, Šuker je rekao da su u završnoj fazi te da se razmišlja da li izdati kunske obveznice s valutnom klauzulom ili bez. Ona nije limitirana vremenski, a procijenit ćemo kada će biti najpovoljniji trenutak izdavanja.

Prvi put u RH su svi prihodi i rashodi, koji su vezani uz državni proračun, u državnom proračunu, i nalazimo se praktički pred profunkcioniranjem državne riznice. Kazao je da će zastupnici HDZ-a podržati proračun, a obzirom na strukturu i koncepciju proračuna, Šuker očekuje da će proračun biti usvojen s daleko većim brojem glasova.(Hina)



Pisane vijesti