WASHINGTON: ŠUKER S PREDSTAVNIKOM EUROPSKE INVESTICIJSKE BANKE

Hrvatski ministar financija Ivan Šuker susreo se u subotu u Washingtonu s predstavnikom Europske investicijske banke (EIB) i tom prigodom su dvije strane najavile izradu strategije međusobne suradnje. Šuker, koji sudjeluje na godišnjoj skupštini MMF-a i Svjetske banke, pohvalio je u razgovoru s Thomasom Hackettom, novoimenovanim direktorom EIB-a za zajmove na području cijele Europe, dosadašnju uspješnu suradnju Hrvatske i EIB-a, priopćilo je hrvatsko izaslanstvo.

Uspješna suradnja odražava se u uvjetima pod kojima se Hrvatska zadužuje kod EIB-a, a koji su jednaki uvjetima članica EU-a.

Hrvatska strana je naglasila potrebu da se praksa Ministarstva financija za izradu strategije suradnje sa svim financijskim institucijama s kojima surađuje proširi i na EIB, što je Hackett podržao.

On je također podupro prijedlog da dvije strane uskoro održe zajednički pregled portfelja svih zajmova, kojih je EIB do sada Hrvatskoj odobrio u iznosu od 700 milijuna eura. Pregled bi trebao s krajnim korisnicima sagledati provedbu, stupanj povlačenja i vidjeti načine poboljšanja uvjeta budućih zajmova.

Hrvatska je najavila skorašnje potpisivanje drugog zajma u 2005. godini namijenjenog Hrvatskim cestama u iznosu od 60 milijuna eura.(Hina)



Pisane vijesti