ŠUKER GOVORIO NA GODIŠNJOJ SKUPŠTINI MMF-A I SVJETSKE BANKE

Hrvatska je postigla značajan napredak u provedbi gospodarskih i financijskih reformi i namjerava nastaviti napore u smanjivanju proračunskog i vanjskog duga, rekao je hrvatski ministar financija Ivan Šuker u subotu u Washingtonu na godišnjoj skupštini Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke.

Glavni cilj hrvatske politike je smanjiti vanjsku izloženost koja proizlazi iz velikog vanjskog duga i proračunskog manjka, rekao je Šuker obraćajući se Odboru guvernera Svjetske banke i MMF-a.

On je istaknuo da je glavno sredstvo za to fiskalna konsolidacija u kojem cilju Hrvatska do 2008. planira smanjiti proračunski deficit na 3 posto bruto domaćeg proizvoda sa 6,2 posto iz 2003.

Šuker je naglasio dobru suradnju Hrvatske s MMF-om i Svjetskom bankom.

MMF je prošle godine odobrio Hrvatskoj stand by aranžman koji podržava politiku hrvatske Vlade da ograniči probleme koji nastaju iz visokog proračunskog manjka i vanjskog duga, a nedavno je prihvatio i prvo izvješće o provedbi aranžmana.

Svjetska banka je podržala za Hrvatsku Strategiju za pomoć zemljama usmjerenu na fiskalnu konsolidaciju i reforme, a nedavno je Hrvatskoj odobrila i ugovor za prvi Programski zajam za prilagodbu (PAL) u vrijednosti od 150 milijuna eura namijenjen reformama u javnom i privatnom sektoru.

Šuker je rekao da to pokazuje kolike napore hrvatska Vlada ulaže na području makroekonomske politike i institucionalnih reformi istaknuvši da Hrvatska namjerava nastaviti putem reformi.

Hrvatska smjera ubrzati privatizaciju i smanjiti subvencije tvrtkama, reformirati pravosuđe i javnu upravu, smanjiti troškove poslovanja te poboljšati učinkovitost socijalnog sektora i željeznica, rekao je Šuker.

Šuker je upozorio da je nedavno izvješće Svjetske banke o investicijskoj klimi u pojedinim zemljama, u kojem je Hrvatska rangirana na 118. mjesto u svijetu, napravljeno temeljem zastarjelih podataka o Hrvatskoj i nije priznalo reforme koje je provela. On je to nazvao neprihvatljivim i pozvao Svjetsku banku da objavi popravljene podatke za Hrvatsku.

Šuker se sastao s potpredsjednikom Svjetske banke Michaleom Kleinom, vodećim autorom izvješća, koji mu je obećao da će pregledati podatke iz publikacije te nakon utvrđivanja netočnosti objaviti njezin ispravak, reklo je u priopćenju izaslanstvo hrvatskog Ministarstva financija koje sudjeluje na godišnjoj skupštini MMF-a i Svjetske banke.

Ministar Šuker je imao i niz susreta s dužnosnicima Svjetske banke.

Izvršni direktor Svjetske banke Ad Melkert pohvalio je hrvatsku Vladu za napredak postignut u reformama koji je rezultirao prošlotjednim pozitivnim raspravama Odbora izvršnih direktora MMF-a i Svjetske banke te potpisivanjem prvog zajma za prolagodbu PAL, kaže priopćenje.

Šuker i potpredsjednik Svjetske banke za Europu i središnju Aziju Shigeo Katsu razgovarali su o aktivnostima koje hrvatska Vlada namjerava poduzeti kako bi do ljeta 2006. ušla u tzv. visoki scenarij pozajmljivanja Svjetske banke što bi omogućilo odobravanje do 1,5 milijardi dolara novih zajmova Hrvatskoj tijekom četiri godine, reklo je izaslanstvo.

Bilo je riječi i o novim projektima koje priprema Svjetska banka, uključujući projekt prilagodbe pravnoj stečevini EU-a u poljoprivrednom sektoru, projekt izgradnje vodovoda i kanalizacije u kontinentalnom dijelu Hrvatske, posebice porječju Save i Drave, modernizaciju toplana u Zagrebu, Osijeku i Sisku te modernizaciju luke Ploče.

Katsu je izrazio zadovoljstvo pripremama projekta za modernizaciju hrvatskog obrazovnog sustava za koji će novi zajam biti potpisan početkom listopada ove godine te rekao da je Svjetska banka spremna investicijskim zajmom podržati reformu hrvatskog zdravstvenog sustava, stoji u priopćenju.

Šuker se sastao i s Asaadom Jabreom, vršiteljem dužnosti potpredsjednika Svjetske banke za njezinu Međunarodnu financijsku korporaciju (IFC) koja namjerava pojačati potporu privatnom sektoru u Hrvatskoj. Šuker je zatražio aktivniju ulogu IFC-a u privatizaciji hrvatskih turističkih kapaciteta i restrukturiranja i privatizacije brodogradilišta, navodi se u priopćenju.(Hina)


[natrag]



Pisane vijesti