PREDSTAVLJENE REFORME KOJE ĆE PODRŽATI PAL ZAJAM SVJETSKE BANKE

Sredstva državnog proračuna, privatizacija, pravosuđe, državna uprava, zdravstvo i socijalna skrb te tvrtke u državnom vlasništvu osnovna su područja u kojima Hrvatska, temeljem danas potpisanog Ugovora za prvi Programski zajam za prilagodbu (PAL 1), ali i u procesu približavanja Europskoj uniji, mora provesti najveći dio nužnih strukturnih i institucionalnih reformi.

Jedno od temeljnih reformi koje će u tom procesu morati provesti Ministarstvo financija je promjena sustava državnih potpora i subvencija, kako bi se njihov udio u BDP-u do 2007. smanjio na 2,14 posto, sa 3,1 posto, koliko je iznosio u 2004.

Kako je na današnjem predstavljanju provedenih i planiranih reformi za ispunjavanje ciljeva PAL zajmova rekao ministar financija Ivan Šuker, temeljna promjena sustava državnih potpora bit će kvalitetnije usmjeravanje sredstava, a ne njihovo značajno smanjenje.

Promjena sustava provest će se temeljem novog Zakona o državnim potporama i subvencijama, čija je izrada u završnoj fazi, a s čijom će se provedbom započeti s proračunom za iduću godinu.

Sektori koji su do sada dobili značajan dio ukupnih potpora i subvencija - brodogradnja i Hrvatske željeznice (HŽ), također će morati provesti niz reformi.

Tako bi Ministarstvo gospodarstva do kraja ove godine trebalo predložiti plan sanacije brodogradnje, a u suradnji s Hrvatskim fondom za privatizaciju do kraja 2007. dovršiti proces restrukturiranja i privatizacije cjelokupne hrvatske brodogradnje.

HŽ bi pak trebao do 2007. privatizirati svojih deset povezanih društava, koja zapošljavaju oko tri tisuće zaposlenika, a već ove godine broj zaposlenih u samom HŽ-u trebao bi se smanjiti za oko 600 (do kraja srpnja smanjen je za 388).

Ujedno, HŽ očekuje i smanjivanje troškova poslovanja, odnosno dostizanja radnog omjera (odnos bruto prihoda i sredstava potrebnih za poslovanje) manjeg od 220 posto do kraja ove godine, odnosno između 150 i 170 posto u 2007. godini. Dio tog procesa trebalo bi biti i vezivanje rasta plaća u HŽ-u uz postizanje spomenutih razina radnog omjera, o čemu su u tijeku kolektivni pregovori.

Jedno do značajnijih područja reformi je i zdravstvo, koje bi, prema riječima resornog ministra Nevena Ljubičića, do 2007. trebalo proći kroz proces financijske konsolidacije, promjene sustava osiguranja i načina financiranja te veće učinkovitosti cjelokupnog zdravstvenog sustava.

Za to će, kazao je Ljubičić, među ostalim biti provedena i promjena zakonske regulative, prvenstveno donošenjem novih zakona o zdravstvenoj zaštiti, o osnovnom zdravstvenom osiguranju te dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju, koje će uvesti sustav dopunskog, dodatnog i privatnog zdravstvenog osiguranja izvan sustava HZZO-a.(Hina)



Pisane vijesti