MINISTARSTVO FINANCIJA, CARINSKA UPRAVA POZVALI CARINSKI SINDIKAT HRVATSKE NA SUZDRŽAVANJE OD NAJAVLJENOG ŠTRAJKA UPOZORENJA\r\nPODUZIMAJU SE SVE MJERE ZA NEOMETANO ODVIJANJE PROMETA NA GRANIČNIM PRIJELAZIMA U SLUČAJU ŠTRAJKA

Vezano za najavljeni štrajk upozorenja Carinskog sindikata Hrvatske za 08. srpnja 2005. godine (petak) u trajanju od 8 do 22 sata na cijelom carinskom području Republike Hrvatske - na graničnim prijelazima i unutarnjim robnim ispostavama gdje se vrši carinjenje robe - priopćujemo slijedeće: Ministarstvo financija, Carinska uprava poduzima sve zakonom propisane mjere i radnje kako najavljeni štrajk upozorenja ne bi utjecao na neometano odvijanje u putničkom i robnom prometu na svim graničnim prijelazima i robnim ispostavama.

Što se tiče zahtjeva Carinskog sindikata Hrvatske o povećanju plaća i njenog usklađivanja s prosječnim rastom troškova života za sve službenike i namještenike Carinske uprave, najmanje u iznosu od 20%, što je bilo predmetom postupka mirenja u kolektivnom radnom sporu nastalom između Carinskog sindikata Hrvatske i Vlade RH dana 27. lipnja i 04. srpnja 2005. godine, a koji postupak mirenja nije uspješno okončan, takve zahtjeve u ovom trenutku nije moguće ispuniti i to iz razloga što za takvo povećanje plaća nisu osigurana sredstva u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2005. godinu.

Ilustracije radi, navodi se, da je isplaćena plaća za 6. mjesec 2005. godine cariniku sa srednjom stručnom spremom i 20 godina radnog staža, koji radi na graničnom prijelazu, u neto iznosu od 5.676,00 kn, a u Carinskoj upravi najviše izvršitelja upravo čine carinici sa SSS koji rade na graničnom prijelazu (preko 50% zaposlenih u Carinskoj upravi).

Stoga ovim putem apeliramo na predsjedništvo Carinskog sindikata Hrvatske da se radi zaštite interesa Republike Hrvatske i to kako zbog turističke sezone koja je u tijeku, tako i zbog zaštite gospodarstva Republike Hrvatske, suzdrži od najavljenog štrajka upozorenja.

Danas je s predstavnicima Carinskog sindikata Hrvatske održan sastanak, na temu daljnjeg poboljšanja uvjeta rada carinskih službenika, te su isti izviješćeni da će u proceduru donošenja prema Vladi RH biti upućena i Uredba o radnim mjestima ovlaštenih carinskih službenika kojima se staž osiguranja računa u povećanom trajanju, s prijedlogom da bi se ista primjenjivala od 10. mjeseca 2005. godine.

Također ističemo, da je Ministarstvo financija Carinska uprava bilo i ostalo otvoreno za suradnju, kako sa Carinskim sindikatom Hrvatske, tako i sa Sindikatom državnih i lokalnih službenika i namještenika na poboljšanju uvjeta rada svih službenika i namještenika Carinske uprave. Tijekom dosadašnjih sastanaka s CSH-om uvijek je isticano moguće rješavanje problematike plaća carinika u sklopu donošenja politike plaća za sve državne službenike i namještenike.



Pisane vijesti