VLADA UTVRDILA PRIJEDLOG REBALANSA PRORAČUNA

Proračunski prihodi bit će manji za 786 milijuna kuna nego je bilo planirano pa će iznositi 85,5 milijarda kuna, predviđa se rebalansom ovogodišnjega državnog proračuna, prijedlog kojega je Vlada sa zatvorene popodnevne sjednice poslala Hrvatskom saboru. Visina rashoda ostat će gotovo u dosadašnjim okvirima, odnosno oko 92 milijarde kuna, s tim da će se na troškovnim stavkama prerasporediti nešto više od milijardu kuna.

Naime, na nekim će se stavkama uštedjeti milijarda i šest milijuna kuna, a na drugima potrošiti još milijarda i 19 milijuna kuna, što je razlika od 13 milijuna kuna.

Smanjenje proračunskih prihoda ministar financija Ivan Šuker objašnjava povećanjem proračunskog manjka s prvotno planiranih 3,7 na 4,2 posto BDP-a.

Novi se proračunski prihodi temelje na realnom gospodarskom rastu od 3,7 posto, kao i na do sada ostvarenim prihodima, odnosno na lošijoj naplati PDV-a i trošarina. Od tih prihoda ubiremo više nego prošle godine, ali ne kako je bilo planirano projekcijama temeljenim na 2004., pa smo se odlučili za konzervativniji pristup kako potkraj godine ne bismo zapali u teškoće, kazao je ministar Šuker.

U troškovnoj preraspodjeli najviše će proračunskog novca otići na mirovine (dodatnih 340 milijuna za civilne i 129,4 milijuna za braniteljske mirovine) te za plaće (dodatnih 346,4 milijuna kuna). Ministar financija navodi da su troškovi za plaće i mirovine u usporedbi s 2003. ukupno veći za 4,4 milijarde kuna.

Stambenu štednju država će rebalansom poduprijeti s još 70 milijuna kuna, naknade za nezaposlene povećat će se za 60 milijuna, dodatni rodiljni dopusti za 38,7 milijuna, te trajna prava hrvatskih branitelja za 35 milijuna kuna.

Istodobno, rebalans predviđa smanjenje troškova za nabavu nefinancijske imovine (za 295,9 milijuna kuna), materijalnih troškova (za 223 milijuna), pomoći za inozemstvo i unutar opće države (za 149,8 milijuna), raznih naknada građanima (za 111 milijuna), subvencija (za 84,5 milijuna); financijski će se rashodi smanjiti za 74 milijuna, ostali rashodi za 59,1 milijuna te donacije i kapitalne pomoći za 9,1 milijuna kuna.

Ministar financija najavio je da će Vlada već ovaj tjedan predložiti izmjene Zakona o poticanju stambene štednje, kojima bi se državni poticaji smanjili sa sadašnjih 25 na 15 posto. Objasnio je to podatcima da je u proteklih osam godina država za te poticaje izdvojila 1,08 milijarda kuna, a štedionice su odobrile 350 milijuna kuna zajmova, što je gotovo tri puta manje.

Izmijenit će se i Akcijski plan zapošljavanja koji nije dao očekivane rezultate. U dvije i pol godine država je za to izdvojila više od 800 milijuna kuna, a umjesto da se smanjuje novčana se svota za nezaposlene povećava, kazao je ministar Šuker.(Hina)

 



Pisane vijesti