HRVATSKO IZASLANSTVO NA SASTANKU U UJEDINJENIM NARODIMA

Hrvatsko izaslanstvo predvođeno pomoćnicom ministra financija Anom Hrastović sudjelovalo je na dvodnevnom sastanku u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku o financiranju razvoja Opće skupštine UN-a. Sastanak o financiranju razvoja održava se svake dvije godine kao revizija zaključaka Međunarodne konferencije o financiranju razvoja održane 2002. godine u Monterreyu u Meksiku, gdje je određeno što moraju u financiranju razvoja činiti razvijene zemlje - poticati financijskim sredstvima razvoj u zemljama u razvoju - i zemlje u razvoju - dobrim načinom vladavine stvarati povoljnu klimu za ulaganje i trgovinu te kroz to poticati vlastiti razvoj uz pomoć razvijenih zemalja.

Ovogodišnji sastanak posebno je važan kao jedan od pripremnih sastanaka za Sastanak na vrhu šefova država i vlada koji bi se trebao održati u rujnu ove godine, a na kojem će se razmatrati postignuća Milenijske deklaracije, svih ostalih zaključaka UN konferencija i sastanaka na vrhu. Stoga na sastanku sudjeluje šezdesetak zemalja na razini ministara, zamjenika, pomoćnika ministara financija ili međunarodnog razvoja.

Pomoćnica ministra financija Hrastović na sastanku je održala govor u kojem je, među ostalim, istaknula kako je Hrvatska jedna od zemalja koje bi mogle prihvatiti Milenijske razvojne ciljeve (Millennium Development Goals (MDGs) koji su vrlo slični ciljevima koje i naša zemlja nastoji ispuniti u sklopu svoje gospodarske strategije, a koja je sukladna koracima koje trebamo poduzeti na putu prema članstvu u Europsku uniju i koja je podržana programima koje smo oblikovali s institucijama Bretton Woodsa.

Također, Hrastović je supredsjedala zajedno s ministricom za međunarodni razvoj Norveške, Hilde Johnson, okruglim stolom pod nazivom "Rasprava o sustavnim pitanjima: jačanje koherentnosti i konzistencije međunarodnih monetarnih, financijskih i trgovinskih sustava kao potpora razvoju". Na sastanku su održane i mnogobrojne prezentacije o tome što se čini na području financiranja razvoja, a posebice inovativnih načina financiranja. Na okruglom stolu se govorilo o partnerstvu i zajedničkim, ali opet različitm odgovornostima razvijenih zemalja i onih u razvoju, o upravljanju i glasu zemalja u razvoju te onih s ekonomijama u tranziciji u međunarodnim financijskim institucijama. Na okruglom stolu su sudjelovali i predstavnici Svjetske banke, Međunarodnog monetarnog fonda i UN programa za razvoj. Održane su prezentacije inicijativa Brazila, Čilea, Francuske, Španjolske, Njemačke i Alžira o akcijama protiv gladi, prezentacija Velike Britanije o tome što na području financiranja razvoja poduzima kao predsjedavajuća G-8, a održan je i sastanak u vezi Pariške deklaracije o učinkovitosti razvojne pomoći, koja je usvojena na Viskom forumu o učinkovitosti pomoći u Parizu u ožujku ove godine.



Pisane vijesti