ZAVRŠENA MEčUNARODNA EKONOMSKA KONFERENCIJA; ŠUKER O MMF-U

Dvodnevna Međunarodna ekonomska konferencija, koju je 11. put za redom organizirala Hrvatska narodna banka i u čijem je radu sudjelovalo 80-ak uglednih svjetskih ekonomista i predstavnika međunarodnih financijskih institucija, završena je danas u Dubrovniku.

U današnjem radu skupa sudjelovao je i ministar financija Ivan Šuker, koji je razgovarao sa voditeljem Misije MMF-a za Hrvatsku Dimitrijem Demekasom oko stand by aranžmana Hrvatske s MMF-om.

Ministar Šuker je najavio da će u narednih nekoliko dana hrvatska strana dužnosnicima MMF-a dostaviti pismo o ekonomskoj i monetarnoj politici Republike Hrvatske za 2005. te očekuje da bi, obzirom da su pregovori dugo vođeni, taj dokument MMF prihvatiti.

Ocjena MMF-a za 2004. godinu o Hrvatskoj je više nego pozitivna, kazao je Šuker.

Podsjetio je da je početkom 2005. bilo problema sa punjenjem proračuna, no da podaci za prvo polugodište daju razloga za
zadovoljstvo.

"Nastavi li se s ovakvom turističkom sezonom, s punjenjem proračuna do kraja godine ne bi trebalo biti problema", naglasio je ministar.

Osvrnuo se i na tečaj kune, kazavši da bi svaki pad vrijednosti kune za hrvatske građane i gospodarstvo bio poguban, uzimajući u obzir i da je vanjski dug 24 milijarde eura.

Još je jednom naglasio da isplata povrata poreza na dohodak za 2004. nije obustavljena te da se preplaćeni porez isplaćuje poreznim obveznicima uobičajenom dinamikom sukladno obradi poreznih prijava.

Građanima je u prvih šest mjeseci vraćeno 40 milijuna kuna više nego prošle godine, a sto milijuna kuna više nego 2003, kazao je Šuker. Dometnuo je da je poreznim obveznicima vraćeno gotovo 70 posto od planiranog iznosa za 2004.(Hina)



Pisane vijesti