ŠUKER: PRIPREMA SE PROJEKT MODERNIZACIJE LUKE PLOČE

Hrvatska u suradnji sa Svjetskom bankom i Europskom bankom za obnovu i razvoj radi na pripremi projekta modernizacije Luke Ploče, ove bi godine mogla krenuti izgradnja koridora V.c (od mađarske granice preko Hrvatske i BiH do luke Ploče), radi se na modernizaciji željezničkih pruga, a putem CARDS projekta obnavljaju se se dva najveća granična prijelaza - Bregana i Bajakovo, istaknuo je danas ministar financija Ivan Šuker na regionalnom sastanku o olakšavanju trgovine i transporta u jugoistočnoj Europi. Na sastanku visoke razine u Zagrebu su se okupili predstavnici vlada devet zemalja jugoistočne Europe i Kosova, koji raspravljaju o uspostavi zajedničkih okvira za regionalnu suradnju u olakšanju trgovine i transporta.

Domaćin skupa je Svjetska banka, a potporu su mu dali Europska komisija, Pakt o stabilnosti za jugoistočnu Europu i predstavnici drugih međunarodnih financijskih institucija.

Direktor Svjetske banke za Hrvatsku, Bugarsku i Rumunjsku Anand K. Seth vjeruje kako razmatranje dosadašnjih postignuća i razmjena iskustava, te rad na budućim aktivnostima u partnerskim odnosima mogu dalje poboljšati dobrobit ljudi u zemljama regije, te osigurati rast i poboljšanje životnog standarda.

Države regije 2001. pokrenule su prvi Program olakšavanja trgovine i transporta u jugoistočnoj Europi (TTFSE), a u njega su uključene Albanija, BiH, Bugarska, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Rumunjska i Srbija i Crna Gora.

Tim su programom postignuti već zamijetni rezultati, npr. skraćivanjem vremena na 30 graničnih prijelaza i terminala u državama regije samo u 2004. ušteđeno je oko 64 milijuna dolara, vrijeme potrebno za carinske formalnosti skraćeno je za 63 posto, a za prelazak granice za 80 posto, itd.

Prvi je TTFSE, s financijskim planom od ukupno oko 120 milijuna dolara, već završen u tri zemlje, među kojima i u Hrvatskoj.

U okviru njega u Hrvatsku je uloženo 22 milijuna dolara, od čega je zajam Svjetske banke iznosio 13,9 milijuna, darovnica vlade SAD-a 1,9 milijuna, a 6,2 milijuna su osigurana iz državnog proračuna, istaknuo je ministar Šuker.

U okviru projekta provedene su institucionalne reforme carinske procedure, informatizacija Carinske uprave, a 11,5 milijuna dolara utrošeno je za gradnju četiri granična prijelaza (Slavonski Brod, Gunja, Maljevac i Šamac).

Konzultant u Svjetskoj banci Vladimir Skenderović ističe kako je većina zemalja iskazala interes i za drugi dio programa koji se priprema. TTFSE II bio bi usredotočen na međugraničnu suradnju između zemalja, uklanjanje uskih grla na koridorima, i sl. istaknuo je Skenderović.

Novi programi, kako je naglašeno, bili bi usmjereni na glavne regionalne prometne pravce dogovorene između EU i susjednih zemalja, a i današnja rasprava treba poslužiti da se regija jugoistočne Europe približi programu pridruživanja EU u sektoru trgovine i transporta.(Hina)



Pisane vijesti