ŠUKER: PRORAČUNSKI PRIHODI ZNAČAJNO POBOLJŠANI U DRUGOM KVARTALU

Prihodi državnog proračuna u drugom tromjesečju značajno se popravljaju u odnosu na prvi kvartal, tako da stopa rasta prihoda proračuna u drugom tromjesečju iznosi 8,6 posto, rekao je danas ministar financija Ivan Šuker.

Također je naglasio da se sve obveze iz državnog proračuna podmiruju na vrijeme. Pozitivan trend rasta u drugom kvartalu zbrojen sa stagnacijom rasta prihoda u prvom tromjesečju, pokazuje stopu rasta proračunskih prihoda od 6,5 posto, usporede li se prva dva kvartala ove s istim razdobljem prošle godine, naveo je Šuker.

Najveći porast, rekao je, ostvaruju porezni prihodi koji rastu po stopi od 11,3 posto. Pritom je istaknuo prihode od PDV-a koji su u drugom tromjesečju porasli za 9,4 posto, od poreza na dobit za 37,1 posto i trošarina kojih je naplaćeno 4,5 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Bilježe se, kaže Šuker, i vrlo dobri rezultati u prikupljanju doprinosa koji rastu za 6 posto na godišnjoj razini.

Svi ovi podaci, ističe ministar financija, ukazuju na uzlet gospodarskih aktivnosti u drugom kvartalu i bolju kontrolu naplate poreznih prihoda. To se posebice, kaže, odnosi na naplatu trošarina, kao rezultat uspostave posebne službe pri Carinskoj upravi.

Komentirajući neke javne ocjene o pojavi rastuće nelikvidnosti, Šuker je ustvrdio da je nelikvidnost danas smanjena u odnosu na kraj 2003. godine, kada je bilo 21.829 insolventnih pravnih osoba s ukupnim iznosom dugovanja od 12,8 milijardi kuna pri čemu je u insolventnim tvrtkama bilo više od 33 tisuće zaposlenih.

Krajem svibnja ove godine, naveo je Šuker, insolventnih je bilo 19.800 pravnih osoba, sa 32 tisuće zaposlenih, a njihov ukupni dug iznosi 10,6 milijardi kuna.(Hina)



Pisane vijesti