U BEOGRADU POČELO DVODNEVNO ZASJEDANJE 14. SKUPŠTINE EBRD

Prvom sjednicom Odbora guvernera Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) započelo je u nedjelju, u Sava centru u Beogradu, dvodnevno zasjedanje 14. godišnje skupštine te banke.

Na skupu sudjeluje oko 3.000 gostiju iz svijeta - predstavnika banaka, vlada, ministara financija, investitora i rukovodilaca svjetskih kompanija, a među 59 državnih izaslanstva je i hrvatsko koje predvodi državna tajnica u Ministarstvu financija Martina Dalić.

"EBRD je jedan od najznačajnijih investitora u Hrvatskoj, a ovaj je skup važan jer će najaviti buduću strategiju odnosno orijentaciju Europske banke za obnovu i razvoj na istok, prema zemljama Jugoistočne Europe, budući da su zemlje srednje Europe već ušle u EU. Hrvatska će nastaviti surađivati s EBRD, što je posebice značajno za mala i srednja poduzeća, budući da banka podupire razvoj privatnog sektora, te infrastrukturu za što postoje projekti", izjavila je
državna tajnica Martina Dalić predstavnicima hrvatskih medija koji prate bankarski skup u Beogradu.

Otvarajući 14. skupštinu EBRD srbijanski premijer Vojislav Koštunica je istakao kako su najvažniji ciljevi Vlade Srbije i srpskog društva moderniziranje ekonomije, podizanje životnog standarda građana, kao i da država i njene institucije budu stabilne i da se državna zajednica Srbija i Crna Gora integrira u Evropsku uniju.

"Ovo je najveći i najznačajniji skup u našoj zemlji u protekla tri desetljeća", rekao je Koštunica a to ovih dana ponavljaju i svi srbijanski ministri i bankari.

Uoči početka svoje godišnje skupštine u Beogradu EBRD je najavio zajam Srbiji od najmanje 200 milijuna eura, namijenjen poboljšanju cestovne infrastrukture i financijskog sektora.

U hrvatskom izaslanstvu, osim predstavnika Ministarstva financija, nalaze se i predstavnici Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija na čelu s državnom tajnicom Marijom Pejčinović-Burić, Hrvatske narodne banke na čelu sa zamjenikom guvernera Borisom Vujčićem te Hrvatske banke za obnovu i razvitak, kao i Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka.

Martina Dalić sudjelovala je u nedjelju na panel dikusiji o razvoju tržišta kapitala u jugoistočnoj Europi, a Marija Pejčinović Burić na panel razgovoru o ženama u gospodarstvu i politici.

U ponedjeljak 23. svibnja na Poslovnom forumu bit će održana prezentacija Republike Hrvatske popraćena interaktivnom raspravom sudionika prezentacije i svih prisutnih.

Zasjedanje u Sava centru popraćeno je jakim mjerama osiguranja i prosvjedima aktivista Greenpeacea. Srbijanska policija tijekom dana je privela 20 aktivista Greenpeacea i otpratila ih do Novog Sada sjeverno od Beograda. Među privedenima su bila i tri Nijemca te pet Austrijanaca, kao i aktivisti iz Srbije, Rusije, Nizozemske i Rumunjske, priopćio je glasnogovornik Greenpeacea Karsten Smid. Aktivisti su pred kongresnom dvoranom prosvjedovali zbog naftnih platformi koje ugrožavaju opstanak sivih kitova u sjevernim morima. Demonstranti su nosili natpise na kojima je pisalo: "Shell - bez novih naftnih platformi u Sakhalinu".

Beogradska policija je priopćila da su aktivisti Greenpeacea privedeni jer nisu na vrijeme prijavili prosvjednu akciju.(Hina)

 



Pisane vijesti