OBAVLJENI ISPRAVCI NA IZNOSU SALDA ZA OBVEZNIKE KOJI SU DOBILI UPLATNICE ZA UPLATU DOPRINOSA S POGREŠNIM IZNOSIMA

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima za obvezna osiguranja čije se odredbe primjenjuju od 1. siječnja 2005., uređeno je da knjigovodstveno praćenje zaduženja i naplate doprinosa za mirovinsko osiguranje na temelju indvidualne kapitalizirane štednje prelazi u nadležnost Porezne uprave te da je Središnji registar osiguranika (REGOS) dužan Poreznoj upravi dostaviti podatke o iznosu saldu toga doprinosa, na razini pojedinog obveznika.

Saldo sadrži iznos duga odnosno preplate na dan 1. siječnja 2005., i to glavnicu duga odvojenu od iznosa zateznih kamata koje su obračunane, a nisu naplaćene do 31. prosinca 2004., za svaku godinu na koju se glavnica i kamate odnose.

Propisano je i da je za svaku promjenu iznosa salda (duga i preplate) doprinosa predanog Poreznoj upravi mjerodavan REGOS.

Slijedom toga REGOS je Poreznoj upravi dostavio podatke o saldima i ti su iznosi uračunati prilikom redovitog mjesečnog obračuna obveze za uplatu za mjesec ožujak 2005. koji dospijeva na naplatu 15. travnja 2005.

Uz naloge za uplatu svakom dužniku dostavljena je i pisana obavijest o tome te uputa da se za svaku dodatnu informaciju glede nastanka duga (povijest) obrate neposredno REGOS-u.

Po zaprimanju naloga za uplatu dio dužnika osporava valjanost iskazanog duga te se, umjesto REGOS-u, obraćaju ispostavama Porezne uprave. REGOS je upoznat s nastalom situacijom, a 7. travnja 2005. dana je i dodatna uputa službenicima Porezne uprave o tome da je za povijest (nastanak) salda koji je preuzet u nominalnom iznosu (dokumentacija o nastanku je ostala u REGOS-u) mjerodavan REGOS i to kako za tumačenje tako i za mogući ispravak dostavljenoga iznosa.

U međuvremenu su od REGOS-a zaprimljeni podaci o naknadnim ispravcima (promjenama) nastalim u vezi sa iznosima salda koji su 9. travnja 2005. i knjigovodstveno provedeni u Poreznoj upravi. Riječ je o oko 10.000 obveznika doprinosa kod kojih je izvršena korekcija na iznosu salda što znači da je toliki broj obveznika zaprimio naloge za uplatu s pogrešnim iznosima, ali tu nije riječ samo o pogrešnom iznosu duga već i ispravku salda preplate koji je naknadno ispravljen.

Kako sustav doprinosa za obvezna osiguranja počiva na načelu da se doprinosi plaćaju za određeno (konkretno) razdoblje u osiguranju (staž osiguranja) sve povezane institucije (HZMO i HZZO te Porezna uprava i REGOS) i nadalje nastavljaju s razmjenom i usklađivanjem podataka pa će tako Porezna uprava od HZMO-a i HZZO-a a REGOS od Porezne uprave i nadalje zaprimati i podatke o promjenama koje se odnose na razdoblje do 31. prosinca 2004. Riječ je o slučajevima naknadnih promjena u svojstvu osiguranja (naknadna odjava ili prijava, naknadno utvrđeno pravo na bolovanje i mirovanje obveze doprinosa i sl.) što znači da će i nadalje biti slučajeva naknadnih utvrđivanja i umanjenja obveza i objašnjenja osiguraniku o njegovim obvezama.

Procjenjujemo da će se broj mogućih pogrešaka postupno smanjivati, pa ovime molimo da se uvaže činjenice i primi naša isprika ako je došlo do propusta. Također, skrećemo pozornost da se u slučaju bilo kakvih pitanja porezni obveznici mogu javiti REGOS-u, ali i ispostavama Porezne uprave o čemu su bili obavještavani i prilikom dobijanja uplatnica te putem popratne obavijesti.



Pisane vijesti