MINISTAR ŠUKER SASTAO SE SA v.d. GLAVNOG DIREKTORA UPRAVE ZA PROŠIRENJE EUROPSKE KOMISIJE BARBASOM

Ministar financija Ivan Šuker sastao se danas s v.d glavnog direktora Uprave za proširenje Europske komisije Fabriziom Barbasom, koji boravi u Hrvatskoj u sklopu Crans Montana Foruma. Na sastanku su prisustvovali šef Delegacije Europske komisije u RH Jacques Wunenburger i desk officer za RH u Upravi za proširenje Allan Jones.

Na sastanku je ministar Šuker upoznao gospodina Barbasa s makroekonomskom situacijom u RH, odnosima s Međunarodnim monetarnim fondom i Svjetskom bankom, ekonomskim reformama koje su u tijeku te važnosti zakonodavne regulacije područja tržišnog natjecanja u Hrvatskoj i državnih potpora kako bi bili sukladni EU. "Želimo transparentnost na tom području kako bi se vidjelo na što se troši novac poreznih obveznika i stvorila konkurencija", istaknuo je ministar Šuker.

Ministar Šuker upoznao je sudionike sastanka s novim ustrojem Ministarstva financija i formiranjem službi koje bi trebale pridonijeti što boljim prilagodbama hrvatskog gospodarstva onom u EU. Također, kazao je kako je u Ministarstvu uspostavljena unutarnja revizija kako bi se pridonijelo nadzoru i transparentnosti trošenja proračunskih sredstava. Dodao je kako je MMF svjestan napora koje je Vlada RH napravila u protekloj godini na fiskalnim prilagodbama, ali i kako Hrvatska u svojem proračunu ima 10 posto troškova, odnosno 8,0 milijardi kuna, vezanih uz direktne ili indirektne posljedice rata te da bi bez toga RH bila daleko ispod Maastrichskih kriterija. No, Hrvatska mora nastaviti sa strukturalnim reformama, ma kako bile bolne, i to prije svega zbog sebe same jer bez njih nema napretka, zaključio je ministar Šuker.



Pisane vijesti