MINISTAR ŠUKER SUSREO SE S JAPANSKIM MINISTROM FINANCIJA TANIGAKIJEM

Ministar financija Ivan Šuker susreo se danas u Tokyu sa svojim japanskim kolegom, ministrom financija Sadakazuom Tanigakijem u sklopu posjeta hrvatskog vladinog izaslanstva Japanu, u povodu hrvatskog Nacionalnog dana na EXPO-u 2005 . U izaslanstvu su još potpredsjednica Vlade RH Jadranka Kosor, ministrica vanjskih poslova Kolinda Grabar-Kitarović i ministar kulture Božo Biškupić.

Ministar Šuker je objasnio da zbog usporavanja vanjskog zaduživanja, ali i zahvaljujući razvitku domaćeg financijskog tržišta, Hrvatska ove godine ne izlazi s novom emisijom samurai obveznica. No, pozdravio je interes japanskih kompanija za razvoj aktivnosti u lukama Rijeka i Ploče.

Nadovezujući se na temu aktivnosti japanskih privatnih kompanija u Hrvatskoj, japanski ministar financija Tanigaki podsjetio je na to da tri japanske banke financiraju gradnju ceste Zagreb-Split (250 milijuna eura), a ministar Šukera je iznio važnost te ceste za Hrvatsku. Također, ministar Šuker je ponovno potaknuo rad na sklapanju ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

Na kraju razgovora ministar Šuker zahvalio je na cijelom nizu darovnica japanske vlade u posljednjih nekoliko godina Hrvatskoj, osobito u području kulture, ali i u drugim područjima. Posebno je istaknuo interes u poboljšavanju financijskog sustava. Pozvao je ministra Tanigakija u Hrvatsku, koju je on već jednom posjetio dok nije bio ministar kao član Parlamentarne lige Japan-Hrvatska, te su dogovorili i skori susret u Washingtonu na zasjedanju Svjetske banke i MMF-a.



Pisane vijesti