DALIĆ: HRVATSKA MORA SMANJIVATI JAVNI SEKTOR

Konsolidacija javnih financija važan je element budućeg gospodarskog razvoja zemlje, a na području fiskalne politike morat će se učiniti napori za smanjivanje javnog sektora, čiji je udio u BDP-u jedan od najviših u Europi, kazala je danas državna tajnica Ministarstva financija Martina Dalić u Poreču. Govoreći na Financijskoj konferenciji koja se održava pod nazivom "Suvremena financijska praksa", Dalić je najavila da će na jesen u proceduru novi zakon o investicijskim fondovima, te da Ministarstvo financija radi na projektu objedinjavanja nadzora nad nebankarskim sustavom, navodi se u priopćenju Infoarene, organizatora konferencije.

Predsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju Damir Ostović predstavio je Public Private Partnership (PPP), program kojim se uspostavlja poslovni odnos između javnog i privatnog sektora na području upravljanja uslugama i servisima. Cilj je korištenje prednosti i specifičnosti svakog od partnera koje u kombinaciji daju optimalan rezultat, kazao je Ostović.

Na ovogodišnjem okupljanju financijske industrije, koje se održava do 9. travnja, sudjeluje više od 150 financijskih stručnjaka.

Kako je rečeno, od pružatelja financijskih usluga očekuje se kontinuirano osluškivanje trendova i praćenje razvoja tehnologije i proizvoda, kako u zemljama Europske unije tako i u cjelokupnoj regiji srednje i istočne Europe, kako bi takve "cutting edge" proizvode i standarde mogli ponuditi svojim lokalnim (hrvatskim) klijentima. Pri tome regulatorne prepreke (ili nerazvijenost pravnog okvira) ne smiju biti izgovor već moraju predstavljati izazov.

Kroz kombinaciju plenarnih izlaganja i tematskih predavanja, stručnjaci iz Hrvatske i Europske unije, razmijenit će iskustva, tehnike i vještine, koncentrirajući se više na praksu nego na teoriju, a bit će predstavljene i studije pojedinih hrvatskih kompanija, navodi se u priopćenju.(Hina)



Pisane vijesti