DEFICIT KONSOLIDIRANE OPĆE DRŽAVE U PROŠLOJ 2004. GODINI 4,9 POSTO BDP-A

Deficit konsolidirane opće države u prošloj je godini iznosio 4,9 posto BDP-a, što je smanjenje za 1,4 postotna poena u odnosu na godinu prije, podatci su Ministarstva financija. Ukupni prihodi konsolidirane opće države prošle su godine iznosili 96,54 milijarde kuna i porasli su za 7,9 posto u odnosu na 2003., dok su rashodi iznosili 106,78 milijardi kuna, ili 5 posto više nego godinu prije. Prema tome, deficit je iznosio 10,24 milijarde kuna.


U Ministarstvu ističu da je u prošloj godini zabilježeno i smanjenje udjela rashoda opće države sa 52,7 posto u 2003. na 51,6 posto BDP-a u prošloj godini. No, to je, kažu, još uvijek pokazatelj velikog državnog sektora, ali je u skladu s trogodišnjim fiskalnim projekcijama koje traže smanjenje javnog sektora na ispod 50 posto BDP-a.

U Ministarstvu financija zadovoljni su ostvarenjem ciljeva fiskalne politike, smanjenjem deficita u odnosu na godinu prije - deficit je sa 6,3 posto BDP-a u 2003. smanjen na 4,9 posto BDP-a. No, to je više od planiranog deficita od 4,5 posto, što objašnjavaju dijelom razlikom između procjena i stvarnog ostvarenja prihoda i rashoda, te neuplaćenim dijelom dividende od HT-a.

Naime, krajem prošle godine proračunu je uplaćeno 1,727 milijardi kuna dividende od HT-a, a to je bio maksimum koji se mogao uplatiti s obzirom na računovodstvene standarde. Preostalo je za uplatu još 320 milijuna kuna što se očekuje u ovoj godini.

Da je tih 320 milijuna kuna uplaćeno u prošloj godini deficit za 2004. iznosio bi 4,7 posto BDP-a, kažu u Ministarstvu. Veći deficit od planiranog dijelom je posljedica i razlika između procjena i stvarnog ostvarenja prihoda i rashoda. Naime, državnim su proračunom za prošlu godinu planirani rashodi od 83,4 milijarde kuna, a izvršeno je 83,1 milijarda kuna, odnosno 99,6 posto plana.

Prihodi su pak planirani u iznosu 82,3 milijarde kuna, a izvršenje, zajedno s dijelom dividende HT-a i jednokratnim prihodom od koncesije za trećeg GSM operatera (oko 290 milijuna kuna), u iznosu od 81 milijarde kuna.

Na prihodnoj strani proračuna u Ministarstvu su zadovoljni povećanjem ukupnih prihoda za 7,72 posto, posebno značajnim rastom prihoda od doprinosa (29,5 milijardi kuna, ili 7,52 posto više nego godinu prije), te od PDV-a (29,9 milijardi kuna, ili porast za 6,17 posto).

Iako su ukupni prihodi od trošarina prošle godine nešto porasli (za 1,15 posto, na 7,95 milijardi kuna), naplata pojedinih posebnih poreza, posebice na naftu, pivo i alkohol je manja nego godinu prije, a taj je trend nastavljen i u prva dva mjeseca ove godine.

Lani je od tih triju trošarina uprihodovano 51,5 milijuna kuna manje nego godinu prije, a u prva dva mjeseca ove godine 18,9 milijuna kuna manje, ali je istodobno došlo i do smanjenja, za 14,3 milijuna kuna, prihoda od trošarina na duhan. Tako su ukupno su prihodi od te četiri vrste trošarina u prva dva mjeseca ove godine, u odnosu na isto lanjsko razdoblje, smanjeni 33,2 milijuna kuna.

U vezi trošarina dogovorena je tehnička pomoć s MMF-om, kako bi se analizirao postupak naplate trošarina te ustanovilo koliki je fiskalni kapacitet roba obuhvaćenih trošarinama. Ti će podaci biti poznati za nekoliko tjedana.

Ukupnom poboljšanju naplate i financijske discipline doprinjet će i Financijska policija koja je u procesu kadrovskog ekipiranja, pa se prvi rezultati njezina rada mogu očekivati od ljeta pa nadalje.

Iz Ministarstva ističu i zadovoljstvo naplatom svih triju vrsta doprinosa, kojih je u odnosu na godinu prije uprihodovano više od dvije milijarde kuna ili 7,52 posto više.

Usporen je rast ukupnog vanjskog duga koji je, po podacima Ministarstva, u 2004. iznosio 79 posto BDP-a, godinu ranije bio je 71,4 posto, a 2002. bio je 61,4 posto BDP-a.

Ukupni pak dug države u 2004. porastao je za 9,2 milijarde kuna. Pritom je vanjski dug od strane države, po istim podacima, porastao 3,3 milijarde kuna, dok je godinu prije taj rast iznosio 5,3 milijarde kuna.



Pisane vijesti