MINISTARSTVO FINANCIJA SAMO JE PROVODILO ODLUKU VLADE OD 21. STUDENOG 2003. GODINE O PRODAJI NOVČANOG POTRAŽIVANJA

Povodom natpisa u "Večernjem listu" od 30. ožujka 2005. godine pod naslovom "Istraga zbog oprosta Dionina duga" u kojem su iznijeti neki netočni podaci i formulacije vezane uz Odluku bivše Vlade RH o prodaji novčanih potraživanja državnih vjerovnika prema "Dioni" d.d. Zagreb u stečaju, konzorciju domaćih proizvođača "Dinova" d.o.o. Zagrebu i ulozi sadašnjeg ministra fiancija Ivana Šukera u realizaciji navedene Odluke, radi pravovaljanog informiranja javnosti priopćujemo sljedeće:

Vlada RH je 21. studenog 2003. godine donijela Odluku o prodaji novčanog potraživanja Ministarstva financija - Porezne uprave, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje koje postoji prema stečajnom dužniku "Diona" d.d. u stečaju za jednu kunu, konzorciju domaćih proizvođača "Dinova" d.o.o. . Radi se o Odluci o prodaji novčanih potraživanja Ministarstva financija - Porezne uprave u iznosu od 6.857.812,75 kuna za 1,00 kunu, Ministarstva gospodarstva - Ravnateljstva za robne zalihe u iznosu od 15.680,84 kune, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje u iznosu od 57.801,40 kuna i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje u iznosu od 24.607,27 kuna. U Odlukama Vlade RH od 21. studenog 2003. bilo je naznačeno da se za provedbu tih Odluka zadužuju ministar financija i ministar gospodarstva.
Navedenim potraživanjima valja dodati i ona razlučnih državnih vjerovnika u ukupnom iznosu od 58.525.614,44 kune, od toga Hrvatska poštanska banka 15.502.396,51 kunu, a Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka 43.023.217,93 kune (potraživanje koje je bilo osigurano hipotekama i koje je uvijek naplativo), temeljem Zaključka Vlade RH od 18. lipnja 2003. Nadalje, ugovorom o otkupu potraživanja sklopljenim 18. studenog 2003. Hrvatski fond za privatizaciju prodao je svoje razlučno potraživanje u iznosu od 50.515.156,92 kuna "Dinovi" d.o.o Zagreb također za 1,00 kunu.
Ministarstvo financija - Porezna uprava je sukladno Stečajnom zakonu dala 09. ožujka 2004. godine izjavu kojom je potvrđen prijenos tradžbine Ministarstva financija - Porezne uprave, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje na konzorcij domaćih proizvođača "Dinova" d.o.o. Zagreb. Dakle, Ministarstvo financija je provodilo navedenu Odluku bivše Vlade RH, kao i u slučaju ostalih odluka Vlade RH.
Potom je uslijedio Zahtjev Državnog odvjetništva RH za preispitivanjem odluke Vlade RH o prodaji novčanih potraživanja državnih vjerovnika prema stečajnom dužniku Diona d.d. u stečaju, konzorciju domaćih proizvođača Dinova d.o.o.. Nadalje, na sastanku koje je organiziralo Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva na kojem su nazočili predstavnici Ministarstva financija, Porezne uprave, Hrvatske banke za obnovu i razvitak, Hrvatskog fonda za privatizaciju i Državnog odvjetništva utvrđeno je da navedene institucije nisu sudjelovale u pripremi prijedloga niti raspolažu dokumentacijom na temelju koje je donesena Odluka Vlade RH od 21. studenog 2003., te stoga nije bilo moguće pripremiti prijedlog akta kojima bi se razrješila navedena problematika. Zaključak sastanka bio je da navedena ministarstva ne mogu preispitati odluke Vlade RH nego ih provoditi. Ovim ističemo još jednom kako je konkretna odluka bivše Vlade RH u predmetu "Diona-Dinova" donesena bez sudjelovanja stručnih službi u Ministarstvu financija.



Pisane vijesti