DRŽAVA SE ZADUŽUJE ZA 500 MILIJUNA EURA NA DOMAĆEM TRŽIŠTU

Ministarstvo financija potpisalo je sa sindikatom sedam hrvatskih banaka Ugovor o deviznom sindiciranom kreditu u iznosu od 500 milijuna eura, namijenjenih vraćanju euro obveznica izdanih u ožujku 2000, a koje dospjevaju 28. ožujka 2005. Uz Privrednu banku Zagreb i Zagrebačku banku, kao vodećih aranžera, u sindikatu su i Erste & Steiermärkische Bank, HVB Splitska banka, HYPO Alpe-Adria-Bank, Raiffeisenbank Austria i Volksbank, kao su-aranžeri.

Agent Kredita je Zagrebačka banka, izvijestili su iz Zagrebačke banke.

Ugovor je potpisan u ponedjeljak, 21. ožujka, a odluku o tom zajmu Vlada je donijela krajem prošlog tjedna na sjednici u Vukovaru.

Kako je tada novinarima izjavio ministar financija Ivan Šuker, zajam je uzet u kamatnu stopu šestomjesečni Euribor uvećan za 0,45 posto, što trenutno iznosi oko 2,63 posto.

Prva tranša zajma, u iznosu od 250 milijuna eura, na naplatu stiže krajem siječnja 2009., a druga, u istom iznosu, godinu dana kasnije.

Svrha ovog zaduženja na domaćem tržištu je daljnje smanjenje inozemnog duga Republike Hrvatske.

S tim zaduženjem na domaćem tržištu ukupan se vanjski dug Hrvatske smanjio za 4,4 milijarde kuna, izjavio je krajem prošlog tjedna ministar Šuker.(Hina)



Pisane vijesti