OTVORENI RADOVI NA REKONSTRUKCIJI GRANIČNOG PRIJELAZA BREGANA

Polaganjem kamena temeljca započeli su danas radovi na rekonstrukciji i modernizaciji Graničnog prijelaza Bregana, u što će Europska unija i hrvatska Vlada uložiti oko 10 milijuna eura.

Ta rekonstrukcija dio je projekta CARDS 2001 EU-a pod nazivom "Integrirano upravljanje granicama" čija je osnova ideja stavljanje na jedno mjesto svih graničnih službi, radi ubrzavanja i olakšavanja protoka ljudi i roba.

Tako će u obnovljenom Graničnom prijelazu Bregana biti stacionirane carinske, policijske, sanitarne i sve druge potrebne službe, rekao je voditelj Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Jacques Wunenburger.

Uz njega, temeljni kamen za nove objekte na tom graničnom prijelazu prema Sloveniji, položili su ministar finacija Ivan Šuker i gradonačelnik Samobora Željko Adamek.

Izgradnja triju objekata za potrebe putničkog i robnog prometa, u vrijednosti 4,65 milijuna eura, financirat će se donacijom Europske unije, a rekonstrukciju prometnih površina, izgradnju infrastrukture i drugih potrebni sadržaja financirat će Vlada iz državnog proračuna sa oko 40 milijuna kuna.

Rekonstruirani granični prijelaz Bregana imat će 15 prometnih traka od čega će 10 biti namijenjeno putničkom prometu i pet odvojenih traka za teretni promet. Izgradit će se parkiralište sa 230 parkirališnih mjesta te oko 3.200 četvornih metara radnog i servisnog prostora u objektima za potrebe graničnih službi te oko 2.200 četvornih metara konstrukcija nadstrešnica.

Projektnu dokumentaciju modernizacije Graničnog prijelaza Bregana izradio je zagrebački projektni ured APZ. Izvođač radova na izgradnji objekata iz CARDS programa je tvrtka Alpine Bau Zagreb, a na izgradnji dijela graničnog prijelaza koji se financira iz državnog proračuna konzorcij domaćih tvrtki.

Međunarodni cestovni granični prijelaz Bregana najfrekventniji je granični prijelaz u Republici Hrvatskoj. Prosječno u jednom danu ovim graničnim prijelazom uđe i iziđe iz Hrvatske oko tisuću kamiona, šezdeset autobusa, 7 tisuća osobnih vozila i 25 tisuća osoba.(Hina)



Pisane vijesti