ŠUKER: DEFICIT ZA 2004. NEŠTO VEĆI, ALI NEĆE BITI 5 POSTO

Deficit državnog proračuna za 2004. godinu bit će nešto veći od planiranog, ne znam da li 4,8 ili 4,9 posto, ali sigurno neće biti 5 posto BDP-a, izjavio je danas ministar financija Ivan Šuker komentirajući neke procjene da bi proračunski deficit za prošlu godinu mogao dosegnuti 5 posto.

Proračunski deficit za prošlu godinu će sigurno biti nešto veći nego je planirano (4,5 posto), ali MMF oko toga ne stvara nikakve probleme, rekao je Šuker na otvaranju radova na modernizaciji graničnog prijelaza Bregana.


Šuker je prenio i ocjenu čelnika MMF-a da je Hrvatska u prošloj godini učinila izuzetno velike fiskalne napore - u smanjenju deficita tekućeg računa platne bilance, smanjenju proračunskog deficita koji je 2003. iznosio 6,3 posto na 4,8 ili 4,9 posto u prošloj godini. Deficit za prošlu godinu sigurno neće biti 5 posto, kazao je Šuker.

Za prošlu je godinu bio planiran proračunski deficit od 4,5 posto BDP-a.

Ministar financija potvrdio je da će pregovori s MMF-om biti nastavljeni u svibnju.

Došlo je do određenog smanjenja prihoda, posebice od trošarina krajem prošle godine, pa je s MMF-om dogovoreno da se vidi kako će ići naplata prihoda u prva četiri mjeseca ove godine, te da se onda nastave pregovori, rekao je Šuker.

Ako se naplata prihoda poboljša neće trebati poduzimati nikakve mjere, a ako se ne poboljša onda će se vjerojatno morati poduzimati određene mjere, kazao je, napominjući da je još rano pretpostaviti da li bi te mjere bile potrebne i koje bi to mjere mogle biti.

Ističe, naime, da je naplata prihoda i doprinosa dobra. Osvrćući se pritom i na neke procjene da bi prihodi od poreza na dohodak u ovoj godini mogli biti manji, Šuker je kazao kako su prihodi od tog poreza u prva dva mjeseca 2005. za 6 posto veći nego u isto vrijeme prošle godine.

Ponovio je, međutim, da postoje određeni problemi u naplati, prije svega trošarina na naftne derivate i duhan, te određeni problemi u naplati PDV-a. To su i glavni razlozi ponovnom uvođenju Financijske policije, kazao je Šuker, naglašavajući da se tri godine nitko sustavno nije bavio naplatom trošarina, koje proračunu trebaju donijeti oko 9 milijardi kuna.

Zbog smanjenja prihoda, rekao je Šuker, nema "proračunske rupe" jer su usporedno sa smanjivanjem prihoda, smanjivani i proračunski rashodi.

Istaknuo je da je službeni cilj Vlade za ovu godinu proračunski deficit od 3,7 posto BDP-a.(Hina)



Pisane vijesti