SUSRET MINISTRA ŠUKERA S DRŽAVNIM TAJNIKOM FINZOM MINISTARSTVA FINANCIJA AUSTRIJE

Ministar financija Ivan Šuker sastao se danas s izaslanstvom republike Austrije predvođenim državnim tajnikom Saveznog ministarstva financija dr. Alfredom Finzom.

Ministar Ivan Šuker zahvalio se za svu pomoć koju je austrijska Vlada pružila RH u proteklom razdoblju te upoznao austrijsko izaslanstvo s pripremama Vlade RH za članstvo u Europskoj uniji. Kazao je kako Vlada bez obzira na nasljeđeni deficit od 6,3 posto BDP-a želi do 2007. ući u okvire Maastrichtskih kriterija, a to znači deficit ispod 3 posto BDP-a i razinu javnog duga ispod 60 posto BDP-a. Ministar Šuker je istaknuo kako je jedan od glavnih Vladinih izazova smanjiti udio sive ekonomije u BDP-u, a to je moguće napraviti povećanjem učinkovitosti carinskog nadzora i uvođenjem Financijske policije sljedeće godine. Također, skreno je pozornost na nužnost povezivanja carinskih službi u regiji s ciljem smanjivanja krijumčarenja roba koje dolaze s Dalekog istoka, a odlaze u EU.

Državni tajnik austrijskog ministarstva financija dr. Alfred Finz istakno je kako Austrija podupire članstvo Hrvatske u EU i kako se nada da će uskoro biti predložen početak pregovora o članstvu. Kazao je kako Austrija i dalje ostaje na raspolaganju u prenošenju iskustava stečenih desetogodišnjim članstvom u EU.

Na sastanku je istaknuto kako hrvatski i austrijski carinici vrlo dobro surađuju, a razmijenjena su iskustva u provođenju carinskog nadzora i organizaciji carinskih službi. Razgovaralo se o projektu „Integrirano upravljanje granicama „ u okviru programa CARDS 2001, u kojem surađuju hrvatski i austrijski carinski stručnjaci.

Austrija i Hrvatska povijesno su i gospodarski tijesno povezane. Između ostalog, to je i razlog zbog kojega je politički cilj austrijske vlade, sa svim raspoloživim sredstvima, podržati i pomoći Hrvatskoj ulazak u EU i time ucrtati zajednički put prema Europi. Iz tog razloga se šalju visoko kvalificirani stručnjaci u Hrvatsku radi provođenja projekata EU, a to se prakticira i u krugu međuministarskog Twinning projekta CARDS 2001 „Integrirano upravljanje granicama".



Pisane vijesti