MINISTAR ŠUKER OČEKUJE DIVIDENDU T-HT-A DO 27. PROSINCA

Uplata dividende T-Hrvatskog telekoma u državni proračun očekuje se do 27. prosinca ove godine, izjavio je ministar financija Ivan Šuker na današnjem susretu s novinarima.

Dvije milijarde kuna dividende iz T-HT-a prihod je koji je država planirala u rebalansu proračuna za ovu godinu.

Navodeći postignuća Ministarstva u ovoj godini, Šuker je izdvojio izradu dva proračuna i jednog rebalansa proračuna, donošenje proračuna za 2005. prije kraja studenoga, donošenje projekcija proračuna za 2006. i 2007. kao i niza značajnih zakona.

Izdvojio je i Zakon o zateznim kamatama koji, priznaje, nije dovoljno prezentiran javnosti, zatim su to novi zakoni o porezu na dohodak i dobit, kao i onaj o obveznim doprinosima kojima se smanjuje obveza davanja za slobodna zanimanja sa 1,1 na 0,65 posto.

Ministarstvo je koordiniralo i izradilo Predpristupni ekonomski program (PEP) koji je vrlo bitan dokument u postupku pristupa EU.

Jedna od bitnih odluka je ona o ubrzanju ustrojstva državne riznice koja će osigurati transparentnost i javnost svih državnih financija. Za to je potrebna politička volja koju ova Vlada ima, kazao je Šuker ocjenjujući da bi sustav mogao zaživjeti krajem 2005. odnosno početkom 2006.

Od planova za 2005., uz poznate fiskalne projekcije, Šuker je naveo donošenje novih zakona o računovodstvu i reviziji, objedinjavanje nadzora nebankarskog i nefinancijskog sektora, nastavak borbe protiv sive ekonomije te aktivnosti oko pregovora s EU nakon što ovih dana Hrvatska dobije i datum pregovora.

Upitan o mogućem nacionalnom paktu vezanom uz plaće u 2005., koji je voditelj Misije MMF-a u Hrvatskoj Dimitri Demekas preporučio Vladi i socijalnim partnerima - poslodavcima i sindikatima, ministar je kazao kako nije riječ o ograničenju plaća već o ograničenju rasta mase plaća. Masa za 2005. je utvrđena proračunom, a unutarnja raspodjela stvar je pregovora, kazao je ministar.

Što se pak tiče ubrzanja privatizacije brodogradilišta kako preporuča MMF, Šuker odgovara da Ministarstvo gospodarstva treba pripremiti strategiju što će se raditi u budućnosti, nakon čega će Hrvatski fond za privatizaciju pripremiti prijedloge privatizacija.

Borba protiv sive ekonomije je borba za smanjenje poreznog opterećenja, kazao je ministar najavljujući da bi to moglo uslijediti već u 2006. godini.

Ministarstvo financija ove godine neće slati čestitke niti kupovati darove, već će novac za te namjene darovati domovima za djecu - već idućeg tjedna SOS dječjem selu Lekenik i Centru za obrazovanje u Velikoj Gorici.(Hina)



Pisane vijesti