ŠUKER: VLADA I HSU PREGOVARAT ĆE O INDEKSACIJI MIROVINA

Hrvatska Vlada i Hrvatska stranka umirovljenika razgovarat će i pregovarati o pitanju indeksacije mirovina i u ovom trenutku od toga ne treba raditi veliku famu, izjavio je danas novinarima ministar financija Ivan Šuker.

Podsjećajući da se Sporazum HDZ-a i HSU-u temelji na rješavanju pitanja temeljem gospodarskih mogućnosti države, Šuker kaže da na temelju toga treba riješiti i pitanje indeksacije mirovina.

Nije pritom želio prejudicirati kakvo bi moglo biti rješenje, niti izričito odgovoriti na pitanje da li će se raditi o povratku na "švicarsku formulu" (zbroj nominalnog rasta plaća i cijena podijeljeno sa dva), napominjući da treba vidjeti pozitivna i negativna iskustva zemalja u okruženju, da će se na temelju analiza i procjena vidjeti
što napraviti.

Državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Vera Babić kaže kako je pitanje indeksacije mirovina potrebno otvoriti, ako se očekuje da mirovinski sustav dugoročno bude fiskalno održiv.

Na stolu će biti mnoge opcije, a svaki razgovor o tome mora voditi računa da rješenje bude socijalno darežljivo, ali i s druge strane da bude fiskalno održivo, kazala je.

Podsjeća također da je većina europskih zemalja napustila sustav usklađivanja mirovina s rastom plaća, te da većina tih država mirovine usklađuje s rastom inflacije, odnosno rastom troškova života.

Vlada i socijalni partneri trebali bi razmotriti možda malo modificirani sustav, uvažiti i rast plaća, a u kojoj mjeri stvar je razgovora i usuglašavanja, kazala je Babić.

Izmjenu načina usklađivanja mirovina vraćanjem na staru "švicarsku formulu" ili iznalaženje nove formule koja će omogućiti ponovnu uspostavu fiskalne održivosti sustava Vlada je najavila u Pred-pristupnom ekonomskom programu (PEP) kojega je s ovotjedne sjednice uputila na ocjenu Europskoj komisiji.

Vlada, naime, u PEP-u upozorava da je indeksiranjem mirovina prema rastu plaća donekle narušena održivost mirovinskog sustava.

Prema nekim neslužbenim procjenama, usklađivanje mirovina s rastom plaća, državu bi do 2010. koštalo dodatnih 23 milijarde kuna.

Usklađivanje mirovina s rastom plaća HDZ i HSU dogovorili su još Sporazumom iz prosinca prošle godine, a predviđeno je to i zajedničkim zaključcima Vlade i HSU krajem kolovoza. U tim zaključcima dogovoreno je i da će se mirovine do kraja ove godine usklađivati s rastom plaća, te da će zajedničko povjerenstvo u roku šest mjeseci razmotriti Sporazum (iz prosinca) i uskladiti ga prema gospodarskim mogućnostima Hrvatske, vodeći računa i o PEP-u.

U PEP-u pak Vlada najavljuje potrebu hitne izmjene načina usklađivanja mirovina. Razgovori oko indeksacije mirovina tek slijede, a te bi razgovore, smatraju izvori bliski Vladi, bilo dobro završiti do kraja prvog tromjesečja iduće godine.

Pitanje mirovinskog sustava jedno je od pitanja strukturnih reformi o kojima se detaljnije govori u PEP-u. Strukturne reforme, naime, obuhvaćaju i pitanja reforme pravosuđa, pitanja obrazovanja, poljoprivredne politike, zaštite okoliša, kao i privatizacije.

Najavljuje se tako ubrzanje privatizacije, a prema dostupnim informacijama, prodaju manjinskih udjela trebalo bi ubrzati smanjenjem početnih cijena tih udjela.

U Hrvatskom fondu za privatizaciju također očekuju da će do kraja iduće godine privatizirati kompletan hotelski portfelj, dok je složen proces privatizacija poljoprivrede, brodogradilišta, tvrtki kao što su npr. Željezara, TLM, i slično.

Privatizacija brodogradilišta, prema neslužbenim informacijama, ne bi počela prije 2006., do kada brodogradilišta trebaju završiti proces restrukturiranja i izdvojiti sporedne djelatnosti. (Hina)



Pisane vijesti