MINISTARSTVO FINANCIJA PODUPRLO PODRŽAVLJENJE BRODOGRADILIŠA V. LENCA

Ministarstvo financija danas je, putem predstavnika u Odboru vjerovnika brodogradilišta Viktora Lenca d.d. u stečaju, pristalo na predloženo podržavljenje glavnog pogona u Martinšćici ako ostali hipotekarni vjerovnici svoje tražbine naplate od prodaje doka 11 i pogona u Vranjicu, kazao je danas novinarima stečajni upravitelj Milenko Škrlec.

Načelni dogovor o takvom rješenju stečaja Odbor je podupro na sjednici u rujnu ove godine, ali se vjerovnici, uglavnom poslovne banke, nisu uspjeli dogovoriti o podjeli novca od prodaje doka 11 i pogona u Vranjicu.

Založna prava na nekretnine brodogradilišta imaju HVB Splitska banka, Reiffeisen banka, Međunarodna financijska korporacija (IFC - dio Svjetske banke), Njemačka razvojna banka (DEG), Croatia osiguranje i Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR).

Danas je predloženo da se novac od prodaje položi na račun riječkog Trgovačkog suda pri kojemu se stečaj provodi te da se založni vjerovnici o podjeli novca dogovore naknadno.

To bi omogućilo da se s nekretnina u Martinšćici uklone založna prava banaka i prenesu na državu, pa bi glavni pogon u cijelosti prešao u državno vlasništvo. Država, odnosno Ministarstvo financija i HBOR najveći su vjerovnici brodogradilišta.

Po riječima Škrleca, predstavnici založnih vjerovnika prenijet će novi prijedlog o naplati svojih tražbina upravama, a njihova odluka očekuje se tijekom ovoga tjedna.

Ako vjerovnici prihvate predloženo rješenje stečaj brodogradilišta Viktor Lenac mogao bi uskoro biti završen te omogućen nastavak poslovanja i ugovaranje većih poslova, kazao je Škrlec. Napomenuo je da je jedino drugo moguće rješenje prodaja u djelovima i likvidacija brodogradilišta.

Škrlec je kazao da i nadalje pristižu ponude za kupnju doka 11 i pogona u Vranjicu, ali o ponuđačima i ponuđenim cijenama nije želio govoriti. Dodao je da je jedan od uvjeta za prodaju pogona u Vranjicu da kupac osigura radna mjesta za svih 50-ak radnika, a da će dok 11 biti prodan na javnoj dražbi.

Škrlec je vjerovnike danas izvijestio o stanju u brodogradilištu koje je u stečaju još od prosinca 2003. Brodogradilište od tekućih poslova ostvaruje prihode dovoljne za podmirenje svih obveza i u posljednja tri mjeseca likvidno posluje. U tijeku su radovi na remontu triju brodova, do kraja mjeseca očekuju se još četiri remonta i prihod od oko 11 milijuna kuna.

U razgovoru s novinarima Škrlec je kazao da brodogradilište sada plaća koncesiju za korištenje pomorskog dobra na kojem se nalazi. Založno pravo na zemljište, odnosno pomorsko dobro ima HBOR kao jamstvo za odobreni zajam, a pravo vlasništva je još 1995. uknjiženo na brodogradilište V. Lenac. Država je nakon pokretanja stečaja, putem tužbe Državnog odvjetništva, od Općinskog suda zatražila brisanje upisa prava vlasništva s brodogradilišta, a taj postupak još traje.(Hina)



Pisane vijesti