IZDANE 15-GODIŠNJE DRŽAVNE OBVEZNICE, VRIJEDNE 200 MILIJUNA EURA

Ministarstvo financija izdalo je danas na domaćem tržištu kapitala nove državne obveznice u vrijednosti 200 milijuna eura, koje na naplatu dospijevaju 2019. godine, a čiji kupon nosi fiksnu kamatnu stopu od 5,375 posto godišnje, s polugodišnjom isplatom.

Riječ je o do sada najdugoročnijem državnom vrijednosnom papiru, a sredstva prikupljena ovim izdanjem bit će, kako je prije najavljeno iz Ministarstva financija, namijenjena refinanciranju dospijeća inozemnog duga po samuraj obveznicama.

Cijena novog izdanja državnih obveznica utvrđena je u petak, 26. studenog i iznosi 99,655 posto od nominale koja iznosi jedan euro, a obveznice će sutra biti uvršene u prve kotacije Zagrebačke i Varaždinske burze, gdje će se njima trgovati pod burzovnom oznakom RHMF-O-19BA..

Zajednički aranžeri, vodeći agenti i pokrovitelji ovog izdanja obveznica su Erste & Steiermaerkische Bank (ESB), Privredna banka Zagreb (PBZ), Raiffeisenbank Austria (RBA) i Zagrebačka banka (ZABA). U sindikat banaka na primarnom tržištu bile su uključene i Hrvatska poštanska banka te Hypo Alpe-Adria-Bank.

Ove su godine izdane dvije državne obveznice na domaćem tržištu - 400 milijuna eura vrijedno izdanje obveznice koja na naplatu dospijeva 2007. godine, te tri tranše desetogodišnje obveznice ukupno vrijedne 650 milijuna eura.(Hina)



Pisane vijesti