VLADA: NA CRNO RADI OKO STO TISUĆA LJUDI

U Hrvatskoj na crno radi oko sto tisuća osoba, a država zbog toga na doprinosima, porezima i slično, godišnje gubi oko sedam milijardi kuna, istaknuo je danas potpredsjednik Vlade Andrija Hebrang na sjednici Vlade na kojoj su prihvaćene mjere za suzbijanje sive ekonomije.

Zaživljavanju tih mjera trebala bi pomoći i Financijska policija, čije je ponovno osnivanje Vlada danas i zakonski predložila.

Po riječima ministra financija Ivana Šukera to bi trebalo biti manje i vrlo operativno tijelo.

Glavne zadaće financijske policije bile bi kontrola i naplata trošarina, kontrola pretporeza, naplate koncesijskih naknada. Predviđa se da će posao u Financijskoj policiji naći 260 službenika i namještenika, a da će za njihove brutto plaće i sredstva za rad u 2005. trebati oko 38 milijuna kuna.

Među Vladinim mjerama za suzbijanje sive ekonomije, ministri posebno izdvajaju potrebu brzog i učinkovitog procesuiranja prekršajnih i kaznenih prijava.

Potpredsjednik Hebrang upozorava da je prošle godine od 6.277 prekršajnih prijava riješeno tek njih 1.166, a 759 predmeta je obustavljeno zbog zastare.

Vladine mjere predviđaju i sprečavanje utaje poreza, bolju naplatu i sprečavanje šverca cigaretama, naftom, veći broj inspektora, osnaživanje režima prisilne naplate, mjere vezane uz kontrolu prometa životinjama i mesom, uvođenje diskretnih kontrola rada graničnih veterinarskih inspektora i carinskih djelatnika itd.

Vlada je danas izvještena o provedbi programa razvoja poduzetničkih zona do 2007. a prema planovima koje su dostavile lokalne jedinice, do tada se planira osnovati 555 poduzetničkih zona.

Do sada su lokalne jedinice u poduzetničke zone uložile 716 milijuna kuna, a za završetak tih zona potrebno je još 2,5 milijardi kuna, istaknuto je na sjednici Vlade.(Hina)

 



Pisane vijesti