HRVATSKI SABOR DONIO DRŽAVNI PRORAČUN ZA 2005.

Hrvatski sabor večeras je donio državni proračun za 2005., za koji je glasovalo 79 zastupnika vladajuće većine, a njegovu donošenju usprotivilo se 17 oporbenih zastupnika.

Državni proračun za iduću godinu Sabor je donio s predviđenim rashodima od oko 91 milijarde kuna, prihodima od 86,7 milijardi kuna, te deficitom opće države od 3,7 posto BDP-a.

Iako su ranije najavljivali da će u glasovanju o proračunu ostati suzdržani ne osigura li Vlada milijardu kuna za usklađivanje mirovina, za proračun su večeras ruku digli i zastupnici HSU-a.

Ta je stranka, naime, s premijerom danas dogovorila da će do ožujka pripremiti novu reformu mirovinskog sustava.

Za proračun su glasovala i trojica HDZ-ovaca iz Osječko-baranjske županije - Branimir Glavaš, Ivan Drmić i Vladimir Šišljagić, koji su ranije najavljivali suzdržanost, nezadovoljni činjenicom da njihove amandmane, kojima su tražili oko 280 milijuna kuna više za svoju županiju, Vlada nije ni razmatrala zbog proceduralnih razloga.

Protiv proračuna glasovali su svi nazočni oporbeni zastupnici.

Vlada, a zatim i parlamentarna većina, odbacili su svih 325 zastupničkih amandmana, 'teških' oko 4,5 milijardi kuna.

O amandmanima na proračun Sabor je glasovao 11 sati uz povremene prekide zbog nedostatka kvoruma.

Uz državni proračun Sabor je donio i financijske planove Hrvatskih cesta i autocesta, te Hrvatskog fonda za privatizaciju za iduću godinu, a prihvaćen je i Zakon o izvršenju državnog proračuna za 2005.(Hina)



Pisane vijesti