KALMETA I ŠUKER SA HOTELIJERIMA

U Hrvatskoj će se tijekom iduće godine puno i ozbiljno razgovarati o diferenciranoj stopi PDV-a za turizam te se možda do kraja 2005. donese i neka konkretna odluka o tome, najavio je ministar financija Ivan Šuker na današnjem susretu hotelijera s predstavnicima Vlade u sklopu 8. kongresa Hrvatske udruge hotelijera i restoratera (HUH).

Šuker je dodao da takva najava ne znači i obećanje diferencirane stope PDV-a za turizam u idućoj godini nego da su i u Vladi, kao i u turizmu, svjesni da je takva stopa potrebna za povećanje konkurentnosti hrvatskog turizma, ali i za održanje turizma kao "lokomotive" hrvatskog gospodarstva. Za takvu odluku, kaže Šuker, Vlada mora napraviti i sveobuhvatnu analizu što bi to značilo za državni proračun.

Šuker je čestitao hotelijerima na dobroj ovogodišnjoj sezoni kazavši da se to osjeti i u proračunu. Pritom je iznio i podatke po kojima je od PDV-a u turizmu prošle godine uplaćeno 12 milijardi kuna, a ove godine samo u prvih devet mjeseci već nešto malo više od 10 milijardi kuna.

Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta također je hotelijerima čestitao na ovogodišnjoj, kako kaže, najboljoj hrvatskoj turističkoj sezoni do sada, a posebno na tome što je u nekim hotelskim kućama sezona produljena na sedam do osam mjeseci.

I Šuker i Kalmeta su naglasili da je u tijeku ubrzani proces privatizacije preostalih 24 turističkih tvrtki u državnom vlasništvu, ali da cilj toga ubrzanja nije rasprodaja nego dobivanje pravih, kvalitetnih vlasnika i novih investicija koji će omogućiti da Hrvatska postane destinacija sa četiri ili možda i pet zvjezdica.

U vezi privatizacije Kalmeta je istaknuo i da je pokrenut postupak detaljne revizije prijašnjih potpisanih kupoprodajnih ugovora te da će se ugovori razvrgnuti i državi vratiti ono što je prodano ako se pokaže da se pojedini kupci nisu držali obveze ulaganja.

Za neriješene probleme zemljišta oko turističkih kompleksa, za koje kaže zna da je hotelijerima veliki uteg i kočnica za razvojne projekte, Kalmeta je najavio skori dovršetak prijedloga novog zakona koji će regulirati to pitanje. Dodao je da će se tim zakonom na različite načine urediti problem zemljišta kampova te apartmana,
naselja i hotela.

Prisutne hotelijere i predstavnike Vlade pozdravila je i predsjednica SSSH Vesna Dejanović, pozvavši svih 28 institucija koje se u Hrvatskoj bave turizmom na udruživanje kako bi svi zajedno pridonijeli daljem kvalitetnom razvoju turizma.(Hina)



Pisane vijesti