ŠUKER: VEĆA ULOGA OSIGURAVATELJA

Uloga osiguravajućih društava bit će značajna u reformama mirovinskog i zdravstvenog osiguranja u Hrvatskoj jer će novim zakonskim odredbama osiguravateljima biti otvoren veći prostor za poslovanje, kazao je danas otvarajući Dane hrvatskog osiguranja 2004. u Opatiji ministar financija Ivan Šuker.

Na dvodnevnom skupu osiguravatelja, kojega organiziraju Hrvatska gospodarska komora i Udruženje osiguravatelja, okupilo se dvjestotinjak sudionika.

Šuker je najavio da će novi zakon o osiguranju ući u saborsku proceduru do kraja godine te da će uskoro biti imenovan čelni čovjek Direkcije za nadzor osiguravajućih društava. Vlada će uskoro započeti objedinjavanje nadzora nad nebankarskim financijskim sektorom o čemu će skrbiti posebna agencija, rekao je.

Šuker je naglasio da se nekonkurentnost cijene rada najviše očituje kroz opterećenja plaća s mirovinskim i zdravstvenim osiguranjem - oko 90 posto opterećenja prosječne plaće čine mirovinski i zdravstveni doprinosi, a porezi iznose oko 10 posto. Podsjetio je da izdvajanja za mirovinsko i zdravstveno osiguranje iznose preko 40 milijardi kuna ili 50 posto izvornih prihoda državnog proračuna.

Gospodarstvenici ističu opterećenost cijene rada doprinosima, a primatelji mirovina nezadovoljni su isplatama, kazao je Šuker dodavši da je slično stanje i u zdravstvu. Nezadovoljni su oni koji pune proračun putem visokih nameta, a nezadovoljni su i primatelji proračunskog novca, pa su Ministarstvo i Vlada u nezavidnom položaju. Upravo u tom dijelu veliki je prostor za uključivanje osiguravajućih društava, kazao je Šuker.

Novi zakon izrađujemo nastojeći ne slijediti slijepo diktate Europske unije te uvažiti iskustva osiguravatelja, rekao je Šuker dodavši da tim zakonom svi ipak neće biti zadovoljni.

Istaknuo je da će dopunsko zdravstveno osiguranje biti dodatno regulirano Zakonom o porezu na dobit i Zakonom o porezu na dohodak.

Od osiguravatelja se očekuje da se uključe u nove financijske tijekove, rekao je Šuker te zaključio da je Hrvatska na početku modernog zakonodavstva u osiguranju, dobrog i za državu i za osiguravatelje.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević ocijenio je da Hrvatska još uvijek ima bankocentrični sustav koji treba mijenjati. Naglasio je neophodnost reformi u osiguranju te istaknuo da iskustva Europske unije ne treba nekritički preuzimati. Reforme treba provoditi u okvirima direktiva Unije, ali ne prebrzo, istaknuo je Vidošević.(Hina)



Pisane vijesti