STRATEGIJA POMOĆI SVJETSKE BANKE ZA HRVATSKU DO 2008.

Hrvatska bi u iduće četiri godine mogla računati na oko milijardu dolara kredita Svjetske banke, a bude li uspješna u provedbi reformi energetskog sektora i transporta, posebice Hrvatskih željeznica, taj bi se iznos mogao povećati na 1,5 milijardi dolara.

Hrvatska Vlada je, naime, jučer prihvatila Nacrt strategije pomoći Svjetske banke za Hrvatsku u razdoblju 2005.-2008. To je ujedno prva strategija pomoći jedne od međunarodnih financijskih institucija, a resorno bi Ministarstvo financija do kraja godine trebalo utvrditi i slične strategije i s tri preostale međunarodne financijske institucije, Europskom bankom za obnovu i razvoj, Europskom investicijskom bankom, te Razvojnom bankom Vijeća Europe.

Na hrvatskoj strani definiranje Strategije drže izuzetno bitnim nakon što je Hrvatska postala službenim kandidatom za članstvo u EU i otvaraju joj se predpristupni fondovi EU.

Strategijom pomoći sa Svjetskom bankom predloženi su programi u tri scenarija - od programa niskog scenarija za pomoć, preko osnovnog do visokog, a ovisno o scenarijima rasta (spori, održivi i ubrzani).

Tako i predloženi četverogodišnji kreditni portfelj iznosi oko milijardu dolara za osnovni, 1,5 milijardi dolara za visoki, a za niski scenarij tek 300 milijuna dolara.

Prema ocjenama resornog ministarstva, vjerojatnost za niski scenarij je mala, a Hrvatska se u ovom trenutku nalazi u osnovnom scenariju.

Taj scenarij pak znači da bi Hrvatska u iduće četiri godine mogla računati na oko milijardu dolara zajmova Svjetske banke, što bi značilo godišnje zajmove od oko 250 milijuna dolara.

Instrumenti pomoći bili bi zajmovi za prilagodbu i investicijski zajmovi, te analitičke i savjetodavne usluge.

Okosnica bi pak bio programski zajmovi za prilagodbu PAL kojima bi se poduprle najvažnije reforme, a taj je program predviđen kao serija godišnjih zajmova s jednom godišnjom tranšom u iduće tri godine, a s iznosima od po 150 milijuna dolara godišnje.

Prema najavama, nakon usvajanja Strategije pomoći Vladi bi uskoro bio predložen i prvi PAL zajam.

Strategije pomoći pred Odborom izvršnih direktora Svjetske banke mogla bi se naći 21. prosinca, a to je odobrenje preduvjet i za odobravanje nekih novih zajmova ili darovnica, kao što je npr. japanska darovnica od 800 tisuća dolara za pripremu programa reforme obrazovanja, te darovnica za pripremu novog projekta modernizacije zdravstva.Pisane vijesti