STRATEGIJA POMOĆI SVJETSKE BANKE ZA HRVATSKU DO 2008.

Hrvatska bi u iduće četiri godine mogla računati na oko milijardu dolara kredita Svjetske banke, a bude li uspješna u provedbi reformi energetskog sektora i transporta, posebice Hrvatskih željeznica, taj bi se iznos mogao povećati na 1,5 milijardi dolara.

Hrvatska Vlada je, naime, jučer prihvatila Nacrt strategije pomoći Svjetske banke za Hrvatsku u razdoblju 2005.-2008. To je ujedno prva strategija pomoći jedne od međunarodnih financijskih institucija, a resorno bi Ministarstvo financija do kraja godine trebalo utvrditi i slične strategije i s tri preostale međunarodne financijske institucije, Europskom bankom za obnovu i razvoj, Europskom investicijskom bankom, te Razvojnom bankom Vijeća Europe.

Na hrvatskoj strani definiranje Strategije drže izuzetno bitnim nakon što je Hrvatska postala službenim kandidatom za članstvo u EU i otvaraju joj se predpristupni fondovi EU.

Strategijom pomoći sa Svjetskom bankom predloženi su programi u tri scenarija - od programa niskog scenarija za pomoć, preko osnovnog do visokog, a ovisno o scenarijima rasta (spori, održivi i ubrzani).

Tako i predloženi četverogodišnji kreditni portfelj iznosi oko milijardu dolara za osnovni, 1,5 milijardi dolara za visoki, a za niski scenarij tek 300 milijuna dolara.

Prema ocjenama resornog ministarstva, vjerojatnost za niski scenarij je mala, a Hrvatska se u ovom trenutku nalazi u osnovnom scenariju.

Taj scenarij pak znači da bi Hrvatska u iduće četiri godine mogla računati na oko milijardu dolara zajmova Svjetske banke, što bi značilo godišnje zajmove od oko 250 milijuna dolara.

Instrumenti pomoći bili bi zajmovi za prilagodbu i investicijski zajmovi, te analitičke i savjetodavne usluge.

Okosnica bi pak bio programski zajmovi za prilagodbu PAL kojima bi se poduprle najvažnije reforme, a taj je program predviđen kao serija godišnjih zajmova s jednom godišnjom tranšom u iduće tri godine, a s iznosima od po 150 milijuna dolara godišnje.

Prema najavama, nakon usvajanja Strategije pomoći Vladi bi uskoro bio predložen i prvi PAL zajam.

Strategije pomoći pred Odborom izvršnih direktora Svjetske banke mogla bi se naći 21. prosinca, a to je odobrenje preduvjet i za odobravanje nekih novih zajmova ili darovnica, kao što je npr. japanska darovnica od 800 tisuća dolara za pripremu programa reforme obrazovanja, te darovnica za pripremu novog projekta modernizacije zdravstva.



Pisane vijesti