REAKCIJA: VLADINA UREDBA KOJOM SE ODREčUJE GRANICA O VISINI NAJVIŠIH DOPUŠTENIH UGOVORNIH KAMATNIH STOPA\r\nVLADA ODREDILA GRANICU IZNAD KOJE SE KAMATE SMATRAJU NEDOPUŠTENIM "“ LIHVARSKIM

Povodom natpisa u medijima o tome da je Vlada Uredbom o visini najviših dopuštenih ugovornih kamatnih stopa umjesto manjih dopustila veće kamate, te da je kamatna ljestvica Vlade toliko visoka da ne zadire u dosadašnje legalno lihvarenje banaka i kartičara pojašnjavamo sljedeće:

Vlada je Uredbom o visini najviših dopuštenih ugovornih kamatnih stopa odredila granicu iznad koje se kamate smatraju nedopuštenima, odnosno lihvarskim. Cilj je bio sprječavanje lihvarenja i da se ne ponavlja ono što se događalo prije da se građanima i poduzećima ne zaračunavaju kamate na kamatu. Vlada je Uredbom odredila da najviše dopuštene ugovorne kamatne stope za pravne osobe iznose 17 posto, a za građane 19 posto, umjesto 21 posto kako je predložio Odbor za utvrđivanje kamatnih stopa. Vlada je pri donošenju odluke vodila računa o najvećem mogućem ograničenju kamata u postojećim tržišnim odnosima u Hrvatskoj, odnosno o tome da se kamate formiraju na tržištu, ali da se pri tom u najvećoj mogućoj mjeri štite potrošači - građani i poduzeća. Uredba je donijeta na temelju preporuka Odbora i vlastite analize te problematike, imajući u vidu interese građana, poduzeća, financijskog sektora, ali i opći javni interes. Pri tom se išlo na ruku građanima tako što je prema donesenoj Uredbi razlika između kamatnih stopa na kratkoročne kredite građanima u odnosu na kredite poduzećima 11 posto, za razliku od početka ove godine kada je ta razlika iznosila 80 posto, a početkom 2003. ona je iznosila 100 posto.

Nadalje, nisu istinite tvrdnje iznesene u medijima da su kamatne ljestvice toliko visoke da ne zadiru u dosadašnje legalno lihvarenje banaka i kartičara. Zato što su kartičari već svojevremeno smanjili kamatne stope u granice dozvoljene zakonom. Naknade koje zaračunavaju banke i kartičari nisu predmet Uredbe.

Nisu točne ni tvrdnje da je za loš nadzor rada bivših štedionica direktno odgovorno Ministarstvo financija zato što Ministarstvo financija u to vrijeme nije bilo nadležno za njihov nadzor.

Danas nadzor štedno-kreditnih zadruga obavlja Ministarstvo financija u cilju uvođenja reda u njihovo poslovanje. S tim ciljem donesen je i Pravilnik o obračunavanju sredstava pričuve štedno-kreditnih zadruga.

Visina zatezne kamatne stope određena je jednako za sve novčane obveze u nominalnom iznosu od 15 posto godišnje. Zatezna kamatna stopa je sankcija za neplaćanje, mora djelovati unaprijed i destimulirati neplaćanja. Direktive Europske unije se ne odnose na najviše dopuštene ugovorne kamatne stope.



Pisane vijesti