MINISTAR ŠUKER NA REGIONALNOM SEMINARU EBRD-a NA TEMU FINANCIRANJA RAZVOJA LOKALNE I REGIONALNE SAMOUPRAVE

Europska banka za obnovu i razvoj održava 8.- 9. studenog 2004. u Sheraton Hotelu u Zagrebu Regionalni seminar na temu financiranja razvoja lokalne i regionalne samouprave u Republici Hrvatskoj. Hrvatska je domaćin i suorganizator seminara.


Na otvorenju seminara 08. studenog 2004. prisustvovao je premijera dr. Ivo Sanader. Domaćin s hrvatske strane bio je ministar financija Ivan Šuker, a sudionicima seminara uvodno se obratila gradonačelnica Grada Zagreba Vlasta Pavić. Na seminaru je prisustvovao i predsjednik EBRD-a Jean Lemierre.

Ovim seminarom predstavnici EBRD-a žele prenijeti iskustva stečena pri radu na sufinanciranju ISPA i PHARE programa Europske unije zajmovima EBRD-a te o korištenju navedenih fondova i pripremi samih projekata. Teme seminara su pružanje usluga pri lokalnoj upravi i samoupravi, fiskalna decentralizacija i okviri regulacije, usklaživanje s EU i podrška EU te mobilizacija kapitala i iskustva strateških jedinica.

"Proces približavanja Europskoj uniji pred Hrvatsku, a tako pred ostale zemlje regije, postavlja nove ciljeve koji se trebaju ostvariti kroz sveobuhvatne reforme gospodarstva. Naš strateški cilj pridruživanja Europskoj uniji postavlja odgovorne zadatke pred hrvatsku gospodarsku politiku koja teži ostvariti ravnopravno sudjelovanje Hrvatske na europskom tržištu. U konačnici, uz predviđeni rast gospodarstva te daljnji nastavak ulaganja u infrastrukturu, posebice infrastrukturu županija, gradova i općina, važno je ostvariti povećanje životnog standarda hrvatskih građana", istaknuo je ministar financija Ivan Šuker.

Na dvodnevnom seminaru sudjeluju mnogi visoki državni dužnosnici iz Hrvatske i zemalja regije, državni tajnici i gradonačelnici, predstavnici poslovnog sektora, stručnjaci te predstavnici EBRD-a i različitih međunarodnih institucija kako bi razgovarali o izazovima i mogućnostima za razvoj lokalne i regionalne samouprave u regiji. Seminar okuplja oko 100-ak sudionika među kojima su gradonačelnici Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Makedonije, Rumunjske i Srbije. Seminarom u Zagrebu o razvoju lokalne i regionalne samouprave u regiji EBRD počinje seriju konferencija uoči svojega godišnjeg zasjedanja 2005.



Pisane vijesti