UREDBA O KAMATAMA USKORO PRED VLADOM

Hrvatska Vlada uskoro bi trebala razmotriti preporuke Odbora za utvrđivanje kamatnih stopa, te na temelju tih preporuka i svoje analize donijeti uredbe o visini zatezne kamate, te o visini najviših ugovornih kamata, doznaje se danas iz izvora bliskih Odboru.

Odbor je Vladi uputio sve prijedloge koji su se pred njim našli s objašnjenjima, a u Odboru "nisu sto posto sigurni da će Vlada usvojiti sve njegove preporuke".

Prije tjedan dana Odbor je Vladi preporučio da najviša dopuštena ugovorna kamata, odnosno kamata koja se može smatrati lihvarskom, na novčane obaveze pravnih osoba iznosi 17 posto godišnje, a na novčane obveze fizičkih osoba prema pravnim osobama 21 posto godišnje. Zatezna bi pak kamata bila jednaka za sve novčane obveze i preporuka je da bude 15 posto godišnje.

Najviša dopuštene ugovorne kamate su maksimum, plafon i daleko iznad onoga čemu bi se kamate trebale približiti, tumače u Odboru.

Preporuke Odbora, posebice oko ugovornih kamata izazvale su niz reakcija u javnosti, ali u Odboru ističu da su pri njihovom određivanju imali na umu tržišne uvjete. Tako je kao osnovica za određivanje tih kamata uzet prosjek kamatnih stopa na kratkoročne i dugoročne kredite građanima i tvrtkama, a za drugo tromjesečje ove godine to je 11,64 posto.

No, dok je kod zatezne kamate u Odboru postojalo suglasje i prijedlog da ona bude 15 posto donesen je jednoglasno, različiti stavovi i interesi izišli su na vidjelo kod utvrđivanja najviše dopuštene ugovorne kamate, koja bi se ustvari smatrala lihvarskom.

Tako su se pred članovima Odbora pojavila četiri prijedloga, od udruga potrošača do predstavnika financijskih institucija, glasalo se o svakom od njih, ali ni jedan nije dobio potreban broj glasova (Odbor ima sedam članova).

U drugom krugu, neslužbena je informacija iz krugova bliskih Odboru, većinom glasova izglasan je prijedlog financijaša da se referentna kamata od 11,64 posto za poduzeća uveća 40 posto, a za građane 80 posto. Tako se, zaokruživanjem na više, i došlo do prijedloga da najviša dopuštena kamata za poduzeća bude 17 posto, a za građane 21 posto.

U Odboru tumače da se takvim određivanjem lihvarske kamate ustvari išlo na ruku građanima, jer je razlika između kamatnih stopa na kredite građanima i poduzećima smanjena za 50 posto.

Naime, prema njihovim izračunima, kamate za građane prije su bile i 75 posto više nego poduzećima, dok se preporukom Odbora ta razlika smanjuje na oko 24 posto.

Preporuka Odbora analizira se u Vladinim institucijama i u Odboru očekuju da će ih Vlada uzeti u obzir. Isto tako i Odbor nastavlja rad na svojim analizama, a u dopisu Vladi također će naznačiti da će se sastajati tromjesečno, te da će u slučaju promjena uvjeta na tržištu i on predložiti korekcije.(Hina)



Pisane vijesti