RAIČ: DRŽAVNA BLAGAJNA PUNI SE PREMA PLANU

Državna blagajna puni se prema planu, a i rashodi su u planiranim okvirima, izvijestio je danas pomoćnik ministra financija Niko Raič matični saborski Odbor za financije i državni proračun.

Govoreći o polugodišnjem izvršavanju Državnoga proračuna, Raič je naveo da porezni prihodi bilježe indeks rasta od 104,4 posto, posebno izdašan bio je porez na dodanu vrijednost s rastom od gotovo osam posto (7,8 posto).

Pojedini članovi Odbora primjetili su da rast trošarina na naftne derivate ne prati odgovarajući financijski učinak u proračunu, na što je Raič uzvratio da nadležne institucije poduzimaju mjere kako bi spriječile izbjegavanje plaćanja poreza.

Odbor za gospodarstvo, razvoj i obnovu podržao je predloženi zakon o proizvodnji, distribuciji i opskrbi toplinskom energijom prema kojemu bi se u svim novim stambenim objektima morali ugrađivati uređaji za mjerenje potrošene toplinske energije i tako osiguralo plaćanje stvarne potrošnje.

Za starije stanove predloženi zakon predviđa da se u roku dvije godine ugrade mjerači topline u toplinskim stanicama zgrada.

Kako se čulo na Odboru, ugradnja pojedinačnih uređaja u stanove, zbog tehnološke složenosti, bila bi skuplja od ušteda.



Pisane vijesti