VLADA DONIJELA STRATEGIJU RAZVOJA UNUTARNJE FINANCIJSKE KONTROLE

Učinkovita unutarnja financijska kontrola u javnom sektoru već nakon godinu dana trebala bi donijeti pozitivne rezultate u boljem trošenju novca, učinkovitijoj i jeftinijoj državnoj upravi, istaknuo je ministar financija Ivan Šuker na današnjoj sjednici Vlade.

Vlada je donijela Strategiju razvoja unutarnje financijske kontrole, kojom se to područje usklađuje sa standardima EU.

Strategija predviđa trajnu financijsku kontrolu i u pripremi i nakon poduzimanja odluka, neovisnu unutarnju reviziju koja bi direktno odgovarala ministru, odnosno čelniku tijela državne uprave, te osnivanje Središnje harmonizacijske jedinice.

Unutarnja će financijska kontrola, kaže Šuker, kratkoročno donijeti smanjenje potrošnje, a srednjoročno i dugoročno donosi djelotvorniju državnu upravu.

Unutarnja financijska kontrola jedan je od sustava kontrole koji treba poboljšati rad i spriječiti zlouporabe u trošenju novca poreznih obveznika, istaknuo je.

Pilot projekt unutarnje financijske kontrole provodit će se u tri resora - zdravstva, poljoprivrede i europskih integracija.

Projekt je već u tijeku u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi, a potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva Andrija Hebrang vjeruje da će do kraja iduće godine unutarnja kontrola donijeti značajne uštede. Vjerujemo da se provedbom ovog programa može uštedjeti najmanje 10 posto sredstava, procjenjuje Hebrang.

Vlada je danas prihvatila i plan provedbe Strategije Informacijska i komunikacijska tehnologija - Hrvatska u 21. stoljeću do kraja ove godine, te odlučila osnovati Nacionalno vijeće za informacijsko društvo.

Vlada je izvještena i o vođenim pregovorima za sklapanje Okvirnog sporazuma između Hrvatske i Europske zajednice o općim načelima sudjelovanja Hrvatske u programima Zajednice. U Hrvatskoj se trenutno provodi 26 takvih programa.

Kako 10. listopada ove godine, prema važećem zakonu, istječe ovlast Vladi da donosi uredbe sa zakonskom snagom, Vlada je u hitnu saborsku proceduru poslala prijedlog zakona o ovlastima Vlade da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Hrvatskog sabora, a odnosi se na razdoblje kada Sabor ne zasjeda, odnosno od 15. prosinca ove do 15. siječnja iduće godine, te od 15. srpnja do 15. rujna 2005.



Pisane vijesti