POREZNOM REFORMOM KOJA SE PRIPREMA NEĆE SE IĆI NA ŠTETU GRAčANIMA S NIŽIM DOHOTKOM

REAKCIJA NA IZJAVE NEZAVISNIH HRVATSKIH SINDIKATA O POREZNOJ REFORMI
Povodom izjava predsjednika Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimira Severa, izrečenih jučer 31. kolovoza 2004. godine i koje su prenesene u medijima, a u kojima se među ostalim navodi "olakšice koje su dosada predložene većini građana neće donijeti ništa, posebice ukidanje najviše stope poreza na dohodak od 45 posto što bi samo napunilo đepove najbogatijima" radi pravilnog informiranja javnosti priopćujemo sljedeće:

Izjave Nezavisnih hrvatskih sindikata da se poreznom reformom ide na štetu skupini građana s nižim dohotkom nisu točne, a o ukidanju najviše stope poreza na dohodak od 45 posto se uopće ne razmišlja. Također, navedene izjave nisu u skladu s poreznom reformom na kojoj se još uvijek radi. Ističemo, da Radne skupine za reformu poreznog sustava provode analize poreznih prijava na dohodak i tek nakon dobivenih rezultata moći će se vidjeti prava slika stanja te donijeti određene odluke. Izrada i izmjena Zakona o porezu na dohodak, koja je dio reforme poreznog sustava, je u završnoj fazi.

Uskoro bi trebala bi biti napravljena radna verzija cjelovite porezne reforme, koja bi potom trebala biti razmotrena s Vijećem za konkurentnost i socijalnim partnerima te predstavljena javnosti. Dakle, još je prerano govoriti o detaljima porezne reforme.

Na pripremi porezne reforme rade Radne skupine za reformu poreznog sustava - radne skupine za porez na dohodak, porez na dobit, opći porezni zakon, porez na promet nekretnina, imovinski porezi i doprinosi. Osnovane su na na temelju Uredbe o načelima i unutarnjem ustrojstvu tijela državne uprave, a u skladu s programom Vlade Republike Hrvatske u dijelu koji se odnosi na reformu poreznog sustava.

U Radne skupinu uključeno je oko 30 predstavnika institucija koje se bave poreznom problematikom ili mogu pridonijeti promjeni i poboljšanju poreznog sustava - Instituta za javne financije, Ekonomskog instituta, Računovodstva i financija, Računovodstva, revizije i financija, TEB-a, Ekonomskog fakulteta, Pravnog fakulteta, Hrvatske udruge poslodavaca, sindikata, te neki ugledni porezni stručnjaci.

Radne skupine pripremaju stručne podloge i analitičke parametre za izradu tekstova nacrta prijedloga poreznih propisa, a s glavnim ciljem stvaranja pravednijeg, transparentnijeg, jednostavnijeg i efikasnijeg poreznog sustava. Naime, dobro je poznato kako treba uvesti red i povećati učinkovitost poreznog sustava te ga prilagođavati poreznom sustavu Europske unije.



Pisane vijesti