Hrvatska i MMF preliminarno dogovorili novi stand by aranžman

WASHINGTON,13. lipnja(Hina) - Hrvatska i Međunarodni monetarni fond (MMF) su na pregovorima u Washingtonu preliminarno dogovorili novi stand-by aranžman čiji su ciljevi smanjenje hrvatskog državnog deficita na 4,5 posto bruto domaćeg proizvoda i stabilizacija vanjskoga duga na 77 posto BDP-ija, rekla je jučer državna tajnica u hrvatskom ministarstvu financija Martina Dalić.

Hrvatsko izaslanstvo koje je vodio ministar financija Ivan Šuker, a u kojem su bili i guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski i državna tajnica u Ministarstvu financija Martina Dalić, vodilo je od srijede do subote pregovore u MMF-u o novom stand-by aranžmanu MMF-a i Hrvatske.
"Stand-by aranžman je preliminarno dogovoren", rekla je za Hinu u Washingtonu nakon završetka pregovora Dalić.
Dalić je dodala kako su razgovori u MMF-u bili uspješni i da je hrvatsko izaslanstvo "postiglo visoko suglasje oko hrvatske ekonomske politike u ovoj i idućoj godini" sa šefom Misije MMF-a za Hrvatsku Dimitrijem Demekasom. Hrvatsku ekonomsku politiku izaslanstvo je potom izložilo izvršnom direktoru za Europu u MMF-u Michaelu Deppleru.
Aranžman još nije definitivno dogovoren, jer ga do iduće srijede trebaju odobriti direktori MMF-a kao i Izvršni odbor MMF-a 4. kolovoza, ali Dalić smatra da tu ne bi trebalo biti problema i da bi preliminarno napravljen aranžman trebao biti odobren.
"Očekujemo da će direktori MMF-a dati odobrenje do srijede što bi značilo da je aranžman uspješno dovršen", rekla je Dalić.
Novi stand-by aranžman postat će efektivan kada ga usvoji Izvršni odbor MMF-a što Dalić očekuje da će se dogoditi 4. kolovoza. Novi stand-by aranžman Hrvatske i MMF-a iznosio bi oko 99 milijuna dolara.
Hrvatska ne namjerava povlačiti ta sredstva i novi aranžman bi kao i prethodna dva bio aranžman predostrožnosti, a njegova uloga je da služi kao potpora kredibilnosti hrvatske ekonomske politike i potpora hrvatskim pozicijama tijekom pregovora s Europskom unijom, rekla je Dalić.
Novi aranžman predviđa da Hrvatska u 2004. smanji udio deficita opće države u bruto domaćem proizvodu (BDP) i stabilizira udio vanjskog duga u BDP-ju.
Dalić je rekla da je dogovoren uvjet stand-by aranžmana da u 2004. ciljani deficit opće države u Hrvatskoj (državnog proračuna, izvanproračunskih fondova i lokalne samouprave) bude 4,5 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP).
Prema njezinim riječima, hrvatsko izaslanstvo i MMF su zajednički utvrdili da je deficit opće države u Hrvatskoj u 2003. godini bio 6,3 posto BDP-ja. To znači da će fiskalna politika Hrvatske u 2004. rezultirati s 1,8 posto BDP-ja prilagodbe što je razlika između prošlogodišnjeg udjela deficita od 6,3 posto i ciljanog od 4,5 posto.
Dalić je rekla da je temeljni cilj novog stand-by aranžmana stabilizirati razinu vanjskog duga Hrvatske na oko 77 posto BDP-ja na kraju 2004. mjerenog u eurima. "To znači usporavanje brzine rasta duga, koju bi trebalo uskladiti s rastom BDP-ja", rekla je Dalić. Dalić je rekla da će fiskalna politika biti najznačajniji instrument novoga stand-by aranžmana sa smanjenjem udjela deficita u BDP-iju za 1,8 posto kako bi se pridonijelo stabilizaciji vanjskoga duga Hrvatske.
Guverner Rohatinski je u travnju tijekom pregovora s MMF-om rekao novinarima da je ukupni hrvatski inozemni dug krajem veljače 2004. godine bio 24 milijarde dolara dok je BDP krajem prošle godine bio 29 milijardi dolara. To znači da je tada udio vanjskog duga u hrvatskom BDP-iju bio oko 82 posto.



Pisane vijesti