Izglasano više antirecesijskih zakona

Slika /slike/vijesti/mf239_SaborRH.jpg

Saborski zastupnici danas su izglasali više antirecesijskih zakona kojima se želi smanjiti utjecaj financijske i gospodarske krize na hrvatsko gospodarstvo čija primjena počinje od 1. kolovoza, a izglasana je i nova, viša stopa PDV-a od 23 posto.

Većinom glasova prihvaćen je i Zakona o PDV-u, kojim se stopa tog poreza diže sa 22 na 23 posto, a do kraja godine primjena nove stope trebala bi u državni proračun donijeti 1,5 milijardu kuna. Zakonom o naknadi za pružanje usluga u pokretnim elektroničkim komunikacijskim mrežama, koji je također dobio potporu većine zastupnika, uvodi se naknada od 6 posto od ukupnog prihoda na SMS i MMS poruke te razgovore mobitelima. Primjenom zakona očekuje se povećanje prihoda državnog proračuna za oko 430 milijuna kuna godišnje, a u 2009. godini za oko 143 milijuna kuna.

Sutra bi zastupnici trebali glasovati o rebalansu državnog proračuna. Trećim ovogodišnjim rebalansom državnog proračuna prihodi proračuna povećavaju za 1,38 milijardu kuna, a rashodi smanjuju za 260 milijuna kuna. Rebalansom su planirani proračunski prihodi u ukupnom iznosu 111,2 milijarde kuna, a rashodi su oko 120 milijardi kuna.
Sutra će se glasovati i o prijedlogu Zakona o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke koji je raspravljen u Saboru, budući da će Vlada uputiti svoj amandman na taj zakonski prijedlog. Zakonom se predviđa uvođenje dvije stope poreza i to dva posto na primitke u iznosu od tri do šest tisuća kuna, te četiri posto na iznose iznad šest tisuća kuna. Tzv. krizni porez plaćat će se od 1. kolovoza do kraja 2010., a oporezivat će se cjelokupni iznos plaća ili mirovina te drugih primitaka iznad 3000 kuna. (Hina)



Pisane vijesti