Opća i posebna alokacija specijalnih prava vučenja Međunarodnog monetarnog fonda

Slijedom travanjskog dogovora grupe zemalja G20 u Londonu Odbor guvernera Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) je 7. kolovoza 2009. prihvatio rezoluciju kojom se odobrava opća alokacija specijalnih prava vučenja (SDR) u protuvrijednosti USD 250 milijardi, a koja predstavlja jednu od globalnih antirecesijskih mjera kojom se povećava likvidnost globalnog gospodarskog sustava putem povećanja međunarodnih pričuva svih zemalja članica MMF-a.

Opća alokacija SDR-a prema Statutu MMF-a dodjeljuje se zemljama članicama bez načela uvjetovanosti, što implicira da ona nema karakter financijskog aranžmana (kredita). Opća alokacija SDR-a se tehnički provodi na način da MMF svakoj članici pa tako i Republici Hrvatskoj, doznači iznos u visini 74,1309799813 posto njezine kvote u MMF-u na njen SDR račun pri MMF-u na dan 28. kolovoza 2009., i time se automatski za predmetni iznos povećavaju međunarodne pričuve svake zemlje članice. S obzirom na visinu kvote Republike Hrvatske, MMF će doznačiti Republici Hrvatskoj iznos od 270.652.208 SDR-a.

Pored sredstava s naslova opće alokacije SDR-a, konačnim usvajanjem IV. Izmjene Statuta MMF-a o posebnoj alokaciji SDR-a u kolovozu 2009., a koja je predložena još 1997. godine, MMF će provesti i posebnu jednokratnu alokaciju SDR-a u ukupnom iznosu od SDR 21,4 milijarde. Cilj posebne jednokratne alokacije je (bio) izjednačiti zemlje članice u smislu odnosa iznosa alokacije koju je pojedina članica zaprimila i njezine kvote, budući da znatan broj zemalja članica MMF-a nije nikada primio alokaciju SDR-a (posljednju alokaciju SDR-a MMF je odobrio u razdoblju 1979.-81., a otprilike petina današnjih članica MMF-a postala je članicom tek nakon 1981. godine). Temeljem te posebne alokacije Republici Hrvatskoj doznačiti će se dodatnih 32.484.735 SDR-a na dan 9. rujna 2009. godine i ta sredstva će također dopuniti međunarodne pričuve Republike Hrvatske.

Slijedom primljenih sredstva opće i posebne alokacije SDR-a Republika Hrvatska neće imati financijsku obvezu plaćanja kamata u slučaju ne korištenja sredstava, već će jedino imati obvezu plaćanja godišnje naknade za članstvo u Odjelu specijalnih prava vučenja u postotku od zaprimljenog iznosa alokacije (trenutno važeći postotak je 0,00746969 posto). Također, MMF može donijeti odluku o poništenju alokacije SDR-a u kojem slučaju sve zemlje članice uključujući Republiku Hrvatsku trebaju vratiti zaprimljena sredstva.

Vlada Republike Hrvatske bi trebala donijeti odluku kojom će omogućiti prihvat sredstava opće i posebne alokacije SDR-a, te će u istoj ustvrditi da će se predmetnim sredstvima upotpuniti međunarodne pričuve Republike Hrvatske u skladu s općom namjerom MMF-a za povećanjem likvidnosti globalnog gospodarskog sustava putem povećanja međunarodnih pričuva zemalja članica. S obzirom da je sredstva alokacije SDR-a moguće i koristiti, i to primarno za platno-bilančne potrebe koje uključuju mogućnost korištenja sredstava za otplatu inozemnog duga države, navedena odluka Vlade Republike Hrvatske sadržat će odredbu prema kojoj će Vlada Republike Hrvatske u eventualnom slučaju platno-bilančne potrebe moći donijeti novu odluku o korištenju sredstava alokacije SDR-a. U ovom trenutku se ne razmišlja o korištenju sredstava alokacije SDR-a.

U nastavku je dana tablica opće i posebne alokacije po zemljama.

Tablica: Opća i posebna alokacija SDR-a 



Pisane vijesti