Očitovanje vezano na dugovanje Nade Čavlović-Smiljanec, pomoćnice ministra financija


1. Nada Čavlović-Smiljanac danom 01.01.2012. godine imenovana je na dužnost pomoćnice ministra financija i ravnateljice Porezne uprave.

2. Na dan preuzimanja dužnosti imenovana je vodila sljedeće parnične sporove:

a) Općinski sud u Virovitici - po osnovi kartičnog poslovanja s PBZ-Card u iznosu od 110.046,16 kuna od kojeg iznosa je plaćeno 31.000,00 kuna a preostali dio podmiren je višekratnim uplatama nakon imenovanja. Potvrdom PBZ-Card od 27.02.2012. godine potvrđeno je da su obaveze s kamatom i pripadajućim sudskim troškovima izmirene. Navedene obaveze datiraju iz 2009. i 2010. godine iz razloga što je Nada Čavlović-Smiljanec po ovrhama Slatinske banke te Privredne banke Bjelovar plaćala kao jamac-platac po kreditima drugih osoba koje su prestale plaćati svoje obveze. S obzirom na isplate po osnovu jamstva nije redovito plaćala svoje obaveze po kartičnom poslovanju. Ukupni dug je velik zbog visokih zateznih kamata i sudskih troškova.

b) Općinski sud u Virovitici po osnovi kartičnog poslovanja Zagrebačke banke „Masterdard" u iznosu od 38.500,00 kuna. Navedeni iznos uplaćen je temeljem pravomoćnog rješenja tijekom mjeseca veljače ove godine, tako da nema obaveza po navedenom dugu.

Nada Čavlović-Smiljanec kao ravnateljica Porezne uprave ne bi smjela imati obaveze ni prema državi ni osobne obaveze kao niti obaveze prema kreditnim institucijama ili građanima. Propust što je dugove prema kreditnim institucijama izvršila sa zakašnjenjem smatram propustom, ali ne i razlogom za njeno razrješenje.

Naglašavam da je gospođa Čavlović-Smiljanac svoj spor s PBZ-Card i Zagrebačkom bankom-Mastercard riješila plativši dug na kamatu koji je sporila. Dakle, ne radi se o dugu prema državi, niti o zlouporabi položaja za stjecanje bilo kakve koristi za sebe ili drugoga.

 

MINISTAR FINANCIJA


Slavko Linić



Pisane vijesti