Izdanje četverogodišnjih obveznica RH u iznosu od 2 milijarde kuna i desetogodišnjih obveznica RH u iznosu od 400 milijuna eura uz valutnu klauzulu

Slika /slike/vijesti/zgrada.jpg

Ministarstvo financija Republike Hrvatske realiziralo je na domaćem tržištu kapitala izdanje 2. tranše 4-godišnjih kunskih obveznica u iznosu od HRK 2 milijarde kuna i 2. tranše 10-godišnjih obveznica u iznosu od EUR 400 milijuna uz valutnu klauzulu ("Obveznice"). Ovim izdanjima Obveznica Ministarstvo financija povećalo je izdanja obveznica realizirana u srpnju 2011., čime ukupni iznos kunskog izdanja dospijeća 2016. sada iznosi HRK 3,5 milijardi, a ukupni iznos izdanja uz valutnu klauzulu dospijeća 2022. iznosi EUR 1 milijardu.

Obveznice su izdane s istim kuponom i uz niži prosječni trošak financiranja u odnosu na 1. tranšu iz srpnja 2011., što predstavlja povoljne uvjete financiranja s obzirom na sve ključne parametre ocjene uspješnosti izdanja, a posebice imajući u vidu realiziranu ročnost izdanja uz valutnu klauzulu, te aktualne tržišne uvjete na međunarodnim tržištima kapitala.

Velik interes investitora kao i kvaliteta ponuda omogućila je Ministarstvu financija izdavanje Obveznice uz premiju za novo izdanje od samo 0,05% (0,05 p.p.), što predstavlja najnižu premiju za novo izdanje postignutu od strane Republike Hrvatske, kako na domaćem tako i na međunarodnom tržištu.

Interes investitora za upis Obveznica rezultirao je narudžbama od ukupno 9 milijardi kuna te je značajno premašio planirani ponuđeni iznos izdanja. Iz tog razloga, Ministarstvo financija odlučilo je i povećati iznos izdanja Obveznica, s prvotno planiranih HRK 4 milijarde, na ukupno realiziranih HRK 5 milijardi.

Većina izdanja Obveznica alocirana je domaćim mirovinskim fondovima koji su potvrdili svoj strateški značaj i ulogu kod izdanja državnih obveznica na domaćem tržištu kapitala.

Ovim izdanjem Republika Hrvatska zaključila je planirano financiranje državnog proračuna za 2012. godinu na domaćem i inozemnom tržištu kapitala.

Izdanje Obveznica aranžirale su Erste & Steiermärkische Bank d.d., Privredna banka Zagreb d.d., Raiffeisenbank Austria d.d. i Zagrebačka banka d.d., u ulozi zajedničkih agenata, pokrovitelja izdanja i agenata uvrštenja, dok su u sindikat banaka na primarnom tržištu participirale Hrvatska Poštanska Banka d.d., HYPO Alpe-Adria-Bank d.d. i Societe Generale - Splitska banka d.d. kao su-aranžeri.

Obveznice se uplaćuju 23. srpnja 2012. godine. Kamatni kupon na kunsko izdanje iznosi 5,75%, a na izdanje u valutnoj klauzuli 6,50%.



Pisane vijesti