U 2012. godini ispunjeno fiskalno pravilo iz Zakona o fiskalnoj odgovornosti

Republika Hrvatska je u 2012. godini ispunila fiskalno pravilo definirano u Zakonu o fiskalnoj odgovornosti (Narodne novine 139/10), a koji propisuje smanjenje udjela rashoda opće države u bruto domaćem proizvodu (BDP) za jedan postotni bod na godišnjoj razini do ostvarenja ravnoteže primarnog salda (primarni saldo isključuje rashode za kamate). Fiskalno pravilo se po prvi put primijenilo u 2012. godini.

U skladu s navedenim, ukupni rashodi proračuna opće države prema ESA 95 metodologiji za 2012. iznosili su 139,5 milijardi kuna ili 41,3% BDP-a. Njihov udio u BDP-u smanjen je za 2,6 postotnih bodova u usporedbi s 2011. godinom čime je fiskalno pravilo zadovoljeno.

Također, ukoliko se uzme u obzir da su izmjene i dopune plana državnog proračuna za 2012. godinu predviđale pad ekonomske aktivnosti od 1,1%, a ostvareno je snažnije smanjenje BDP-a od 2%, uz revidirane podatke Državnog zavoda za statistiku vezane za BDP od 2010., izvršenje rashoda za 2012. godinu pokazuje njihovu razinu od 42,3% BDP-a, što je za 2,1 postotni bod manje u odnosu na godinu ranije. Time je i nakon revidiranja podataka BDP-a za prethodne godine, fiskalno pravilo za 2012. godinu zadovoljeno.

Važno je naglasiti da unatoč činjenici da se fiskalna politika u 2012. godini vodila u uvjetima vrlo nepovoljnog makroekonomskog okruženja i gospodarskog pada, Hrvatska je napravila značajnu fiskalnu konsolidaciju kroz smanjenje udjela rashoda i time zadovoljila fiskalno pravilo. Pritom su mjere usmjerene jačanju fiskalne discipline i boljoj naplati poreza i doprinosa pridonijele dodatnom smanjenju proračunskog deficita.

U kontekstu pristupanja Europskoj uniji i novim pravilima koje sve države članice moraju poštivati u okviru koordiniranog upravljanja ekonomskim politikama, Hrvatska će u svoj zakonodavni okvir morati propisati obvezu primjene istih, što će u konačnici značiti daljnju fiskalnu konsolidaciju i stabilnost kretanja javnog duga.



Pisane vijesti