Oslobođenja od plaćanja PDV-a propisanog člankom 42. Zakona o saniranju posljedica katastrofe na području Vukovarsko - srijemske županije

Obzirom da je donesen Zakon o saniranju posljedica katastrofe na području Vukovarsko - srijemske županije (Narodne novine broj 77/14) daje se priopćenje u vezi članka 42. toga Zakona.

Člankom 42. Zakona o saniranju posljedica katastrofe na području Vukovarsko - srijemske županije (Narodne novine broj 77/14) koji je stupio na snagu 27. lipnja 2014. godine propisano je da će se sredstva za dodjelu bespovratnih potpora osigurati u državnom proračunu, odnosno putem donacija i drugih izvora pri čemu su navedene donacije oslobođene plaćanja poreza na dodanu vrijednost.

U vezi s navedenim ističemo da se oslobođenje od plaćanja poreza na dodanu vrijednost propisano člankom 42. Zakona o saniranju posljedica katastrofe na području Vukovarsko - srijemske županije odnosi isključivo na novčana sredstva koja će porezni obveznici i druge osobe donirati za poplavljena područja, pod uvjetom da za donirana novčana sredstva ne očekuju nikakvu protuisporuku.

Drugačija primjena oslobođenja propisanog navedenom odredbom bila bi protivna odredbama Direktive Vijeća 2006/112/EZ o zajedničkom sustavu poreza na dodanu vrijednost s kojom Zakon o porezu na dodanu vrijednost treba biti usklađen.

 



Pisane vijesti