Izdanje obveznica Republike Hrvatske dospijeća 2021. u iznosu od 6 milijardi kuna uz kamatnu stopu od 2,75% ("obveznice")

Republika Hrvatska zastupana po Ministarstvu financija realizirala je na domaćem tržištu kapitala izdanje obveznica u iznosu od HRK 6 milijardi.

Knjige upisa otvorene su u srijedu, 06. srpnja 2016. godine u 9:00 sati, a zatvorene isti dan u 12:45 sati. Značajan interes investitora u iznosu koji je premašio 8 milijardi kuna, odnosno više od 2 puta premašio inicijalno planirani iznos izdanja, kao i kvalitetna ponuda, omogućili su Republici Hrvatskoj izdanje Obveznice uz kamatnu stopu od 2,75% te prinos od 2,85%.

Ovo izdanje obveznica predstavlja iznimno povoljne uvjete financiranja Republike Hrvatske s obzirom na sve ključne parametre ocjene uspješnosti izdanja, a posebice imajući u vidu kako je izdanje realizirano u domaćoj valuti na rok od 5 godina. Prinos od 2,85% predstavlja povijesno najniži prinos na obveznice Republike Hrvatske od 2001. godine kada je Republika Hrvatska započela sa izdanjima obveznica na domaćem tržištu kapitala. Također, postignuti uvjeti izdanja i snažna potražnja dodatno naglašavaju snagu domaćeg tržišta i atraktivnost domaćeg izdanja obveznica RH za investitore.

Datum izdanja, odnosno uvrštenja Obveznica u usluge depozitorija, poravnanja i namire Središnjeg klirinškog depozitarnog društva d.d. je 08. srpnja 2016. godine.

Obveznica je polučila zavidan interes svih kategorija domaćih institucionalnih investitora, uključujući obvezne i dobrovoljne mirovinske fondove, investicijske fondove, osiguranja, banke i ostale pravne osobe.

Sredstva prikupljena ovim izdanjem Obveznica bit će upotrijebljena za refinanciranje obveznice Republike Hrvatske dospijeća 22. srpnja 2016. godine, oznake: RHMF-O-167A, ISIN: HRRHMFO167A5, a ostatak sredstava za opće proračunske potrebe.

Izdanje Obveznica aranžirale su Erste & Steiermärkische Bank d.d., Privredna banka Zagreb d.d., Raiffeisenbank Austria d.d. i Zagrebačka banka d.d., u ulozi zajedničkih agenata, pokrovitelja izdanja i agenata uvrštenja, dok su Hrvatska Poštanska Banka d.d., Hypo Alpe-Adria-Bank d.d., Sberbank d.d. i Societe Generale - Splitska banka d.d. sudjelovali kao su-aranžeri.



Pisane vijesti